Schotse eerste minister stoomt zich klaar voor nieuw onafhankelijkheidsreferendum in 2020

De Schotse eerste minister Nicola Sturgeon in Berlijn vandaag.
REUTERS De Schotse eerste minister Nicola Sturgeon in Berlijn vandaag.
De Schotse eerste minister Nicola Sturgeon warmt zich op voor een nieuw referendum over Schotse onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk, volgend jaar al. Vandaag is ze in Berlijn om een Schots EU-lidmaatschap - ondanks de brexit - te promoten. 

Nu de brexit steeds dichterbij sluipt, loopt Nicola Sturgeon zich warm voor een nieuw referendum over Schotse onafhankelijkheid. In september 2014 stemde een meerderheid van de Schotten - 55,3 procent - nog tegen onafhankelijkheid, maar sindsdien is er veel gebeurd. 

De Schotten kantten zich in 2016 tegen de brexit, samen met de Noord-Ieren. Wales en Engeland stemden tegen het EU-lidmaatschap, waardoor meteen ook Schotland en Noord-Ierland de Europese Unie vaarwel konden zeggen. Sturgeon gokt dat de Schotten nu wél voor onafhankelijkheid zouden stemmen. Schotland zou zo ook als onafhankelijke lidstaat deel uit kunnen blijven maken van de Europese Unie, vindt ze.

Om die laatste boodschap kracht bij te zetten is de Schotse momenteel op promotour in Berlijn. Ze ontmoette er onder meer de christendemocratische fractieleider Ralph Brinkhaus en de Duitse minister van Europese Zaken Michael Roth. 

In de marge van dat bezoek zei ze te verwachten dat Schotland de wel degelijk onafhankelijk zal worden, en dat ze in de loop van 2020 een nieuw referendum wil organiseren. Gisteren schreef Sturgeon al op Twitter dat ze er "zo zeker als mogelijk van is" dat het ja-kamp het dit keer wel zal halen. "Onafhankelijkheid komt eraan.

Gisteren schreef Sturgeon al op Twitter dat ze er "zo zeker als mogelijk van is" dat het ja-kamp het dit keer wel zal halen. "Onafhankelijkheid komt eraan.”
EPA Gisteren schreef Sturgeon al op Twitter dat ze er "zo zeker als mogelijk van is" dat het ja-kamp het dit keer wel zal halen. "Onafhankelijkheid komt eraan.”5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • leppens victor

  De Schotten zijn dus bezig om van de EU de miljarden los te peuteren die ze nu jaarlijks van GB ontvangen. Een goeie hint voor Wallonie. mvg.

 • didier vandevyver

  UK best nog altijd niet dat de koloniale tijd verleden tijd is... dus eiland moet zich gewoon aansluiten bij Ierland als het bij de EU wil blijven en vooral als het vrede wil. Schotland onafhankelijk en ook bij RU alsook Wales en de banken van de city of London naar Frankfurt en Boris kan dan regeren over de rest

 • Gilbert Vermeersch

  Na Cameron, Farage, May(minder) is ook Boris ziende blind en liegt het volk voor. Dat “Londen” eruit wil is één zaak maar wat met de rest van dit koloniaal rijk in verval? Hoe moet het verder met Schotland, Wales, N. Ierland? De EU zal een EU zijn van staten en volkeren.

 • christophe beunens

  Als Boris zijn Brexit erdoor krijgt, en er een chaos ontstaat in het land, dan zal Nicola Sturgeon hoogstwaarschijnlijk het referendum winnen. De schotten zullen, bij chaos, terug willen naar de stabiliteit van vroeger (lees : Nu). Schotland zal dan deel geweest zijn, van het UK, van (na) Elizabeth 1 tot (einde van ) Elizabeth 2...

 • Sobek Wessels

  Een Brexit is niet goed voor het VK alleen al het N-Ierse probleem hoe ga je dat oplossen zonder dat daar opnieuw geweld uitbreekt ? En dan de Schotten die Tegen gestemd hebben en Bij de EU willen blijven ? Dan zwijg ik nog van de Miljarden die Wales, N-Ierland en Schotland krijgen van de EU gaan de Engelsen dit dan Betalen? De britten hebben al veel uitzonderingen gekregen van de EU maar nog is het niet genoeg ze mocht hun Pond houden en geen schengen ezv ... Je kan niet blijven eisen !!