Schots eiland geschokt door eerste misdaad in halve eeuw

Op het eiland Canna woont een twintigtal mensen.
rv Op het eiland Canna woont een twintigtal mensen.
De inwoners van het eilandje Canna zijn diep geschokt. Afgelopen vrijdag roofden dieven de enige winkel op het eiland leeg. Het was het eerste criminele feit op Canna sinds de jaren 60, schrijft The Independent.

Op het Schotse eilandje Canna is één winkel, die al vier jaar draait op basis van eerlijkheid en vertrouwen. Klanten noteren de producten die ze hebben gekocht in een boek en leggen het verschuldigde bedrag in een kistje. De winkel wordt gerund door vrijwilligers en is ook 's nachts geopend zodat vissers er altijd terecht kunnen.

Die manier van werken is sinds de diefstal van afgelopen vrijdag verleden tijd. Toen werknemers de winkel zaterdagochtend controleerden, bleek dat dieven er vandoor waren met snoep, koekjes, koffie, toiletartikelen, batterijen en zes zelfgebreide wollen mutsen.

De ongeveer twintig inwoners op Canna, dat 6,4 kilometer lang en 1,6 kilometer breed is, zijn geschokt. Het laatste criminele feit op het eiland zou dateren van de jaren 60, toen een houtsnede uit de kerk werd gestolen. De politie zegt geen gegevens te hebben over criminaliteit op het eiland en noemt de diefstal "zeldzaam".

Raadslid Bill Clark, die de regio al 13 jaar vertegenwoordigt, bevestigt dat criminaliteit op Canna erg uitzonderlijk is. "Het is ongelofelijk, dit is iets wat je niet hoort op de Inner Isles. Ik heb sinds ik hier woon in elk geval nog nooit over misdaad gehoord. Ik betwijfel zelfs of mensen hier hun deur op slot doen."

De uitbaters hebben al laten weten dat de winkel voortaan 's nachts gesloten zal zijn. De politie onderzoekt de zaak.

Het gemeenschapswinkeltje op het eiland Canna.
rv Het gemeenschapswinkeltje op het eiland Canna.