Schotland voert minimumprijs voor alcohol in

Getty
Na een jarenlange juridische strijd heeft Schotland een minimumprijs ingevoerd voor alcohol. Bedoeling is het welig tierende alcoholmisbruik er in te perken en de vele alcoholgerelateerde doden te bestrijden.

De Schotse premier maakt zich sterk dat heel wat landen in Europa en daarbuiten het voorbeeld zullen volgen van Schotland. Ze merkte op dat bijvoorbeeld Ierland en Wales gelijkaardige plannen hebben. Schotland is evenwel niet de eerste regio die een minimumprijs voor alcohol invoert. Ook verschillende Canadese staten, Rusland, Wit-Rusland en Oekraïne namen al dezelfde beslissing.

Whisky

De minimumprijs per eenheid alcohol ligt in Schotland voortaan vast op 50 pence (omgerekend zo'n 58 eurocent). Een fles whisky van 70 cl mag zo niet langer voor minder dan 14 pond (15,60 euro) over de toonbank gaan en voor een fles wijn van 75 cl met een alcoholpercentage van 12,5 procent betaal je voortaan in Schotland minstens 4,69 pond of 5,2 euro.

In 2016 zouden in het 5,3 miljoen inwoners tellende Schotland minstens 1.265 overlijdens gelinkt zijn geweest aan alcohol, een stijging met 10 procent ten opzichte van het jaar voordien. 
10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Patrick Moorthamer

  En zo nemen ze de mensen hun vrijheid meer en meer af,wij worden almaar meer en meer geleefd é.

 • José Thijs

  Ik drink geen Whiskey, ik maak zelf Limoncello. Veel beter dan dien brol die je koopt. Niet dat ik zelf veel drink of zo, maar meestal is dat voor bezoek. Als ik dit zelf moest uitdrinken, zeker 2 jaar nodig. Ik heb zelfs een fles Ricard staan, al 3 jaar en nog steeds half vol of half leeg. Het is maar wat je er zelf van denkt.

 • Jan Standaert

  Dit zal weer zijn weerslag hebben op de lagere inkomens. De rest heeft daar geen last van . Wie zijn dan de rest? Bekijk het wagenpark in België eens en trek uw conclusie.

 • Frank Meynen

  en zodra de prijs op 15,60 staat stopt het drinken ????? ik denk dat ze een tip gekregen hebben van NVA, sla de prijzen maar op , ze blijven toch consumeren

 • frank joos

  Heeft schotland nu ook al geld te kort ?