School zet 3D-illusie van klein meisje in tegen wegpiraten

In Canada wordt een nieuw middel uitgetest om wegpiraten af te schrikken. In de buurt van een lagere school prijkt immers een afbeelding van een klein meisje op de weg. Wie de optische illusie vanop afstand aanschouwt, ziet een meisje dat achter een rooskleurige bal holt. Voor automobilisten is zoiets erg moeilijk in te schatten, zodat ze sowieso trager gaan rijden.

In West Vancouver hopen ze dat de illusie de bestuurders gaat aansporen tot defensief rijgedrag. Het gaat om een tijdelijk proefproject van de Traffic Safety Foundation (BCAA). Na een week wordt de projectie weggehaald. Op de plaats van het overstekende meisje zullen borden worden gezet met 'You're probably not expecting kids to run into the road'.

Volgens David Duane van het BCAA, zal de afbeelding zeker geen chaos veroorzaken. Angst dat bestuurders plots gaan remmen of ineens over echte kinderen gaan rijden, is ongegrond. "Het is een statische afbeelding", luidt het. "Als een bestuurder niet op tijd kan handelen, dan hoort hij of zij niet thuis op de openbare weg." (dea)