School straft tiener die haar lange haren doneerde aan het goede doel

Facebook
Een tiener van 14 die besluit om haar lange blonde lokken te doneren aan het goede doel, dat is een uitzonderlijke gebeurtenis. Niamh Baldwin uit Cornwall kreeg echter stank voor dank voor haar goede daad, want haar school zette haar prompt in isolatie.

De meeste tieners zijn erg met hun uiterlijk en looks bezig, maar dat weerhield Niamh er niet van om een prachtig gebaar te maken. Tijdens de kerstperiode besloot ze om al haar haren af te scheren en die te doneren aan de Little Princess Trust, een organisatie die pruiken maakt voor kankerpatiënten. Een beslissing waar haar mama Anneka helemaal achter staat. "Ze is altijd een bedachtzaam en zorgzaam kind geweest", vertelt die. "Ik was enorm onder de indruk toen ze me haar plannen vertelde. Ik vond het een van de dapperste dingen die ze kon doen. We zijn erg trots op haar."

De school van Niamh dacht daar echter anders over. De tiener werd na de kerstvakantie - haar school hernam de lessen op 3 januari - meteen in isolatie gezet. Een millimeterkapsel wordt immers verboden door het schoolreglement. De tiener moet nu de lessen zelfstandig verwerken in een apart lokaal en mag pas terug naar haar klasgenoten als haar haar een centimeter gegroeid is. 

Niamh had lange blonde lokken voor ze die doneerde aan een goed doel.
Facebook Niamh had lange blonde lokken voor ze die doneerde aan een goed doel.

Hoofddoek

Niamhs moeder kan er niet om lachen. "Ze heeft altijd geweldige rapporten en krijgt goede feedback van al haar leraren. Iedereen zegt altijd dat ze zo'n beleefd en lief meisje is. Dat verandert toch niet nu ze een ander kapsel heeft? Dit is discriminatie, ik ben echt woest."

Volgens de school zijn de regels echter duidelijk. "Ook voor jongens is zo'n korte haardos verboden. De richtlijnen staan al jaren helder uitgelegd in het reglement", aldus schoolhoofd Sara Davey. "Extreme kapsels, zoals het afscheren van het haar, zijn niet toegelaten, en dat is in veel scholen in het VK zo. Als ze ons op voorhand op de hoogte had gebracht, hadden we haar kunnen waarschuwen." Volgens haar had de situatie perfect vermeden kunnen worden. "Maar ik zal nogmaals met Niamhs moeder praten om de situatie op te lossen. Misschien is het onder de omstandigheden een optie om een sjaal om haar hoofd dragen tot het weer lang genoeg is."
83 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Heyse Michel

  En zo worden de kinderen” gebroken” tot hersenloze volgers van de logika der volwassenen , regels zijn regels . En de wereld draaid door met geweld, corruptie, dierenleed ,natuur die naar de haaien gaat enzovoort. Arme school , wat voor volwassen kreeren zij eigenlijk , bestraf een goed bedoeld voorbeeld en beloon haantjesgedrag om ter meeste punten op je rapport . Bwa!

 • Michael Bruyneel

  Respect voor haar ook al mag t niet. T zijn maar regels. Ni aantrekken. Soms moet je gewoon doen als je echt vind dat je moet doen. Goe gedaan je hebt n goed hart.

 • Ingrid Charlier

  De school zou haar moeten belonen voor zo een mooie geste i.p.v. haar te straffen. Een schande voor de school.

 • Christine Laevers

  Regels zijn regels inderdaad maar als je werkt met opgroeiende jongeren dan klopt dat verhaaltje niet helemaal. Ik betreur het dat de directie van die school geen rekening heeft gehouden met het simpele feit dat haar vrij snel terug groeit. Kon dit nu niet op een andere, positievere manier aangepakt worden ?

 • Bert Buren

  Dergelijke scholen zouden ze moeten sluiten, of minstens de directeur ontslaan!