School bedekt standbeeld van heilige wegens te suggestief

Het beeld toont de heilige die een stukje brood aan een kind geeft. Maar die afbeelding is blijkbaar voor interpretatie vatbaar.
Twitter Het beeld toont de heilige die een stukje brood aan een kind geeft. Maar die afbeelding is blijkbaar voor interpretatie vatbaar.
Gehoor gevend aan de felle kritiek, heeft de directie van een lagere school in Australië het standbeeld van de heilige Martinus van Porres zedig bedekt met een zwarte doek. Het beeld toont de heilige die een stukje brood aan een kind geeft. Maar die afbeelding is blijkbaar voor interpretatie vatbaar.

De beeldhouwer, een kunstenaar met Vietnamese roots, zou met zijn werk onbewust hebben verwezen naar seksueel misbruik binnen de kerk. Al snel kwam er kritiek op het beeld. De directie van de katholieke Blackfriars Priory School in Adelaide gaf gehoor aan de steeds aanzwellende bezwaren. Er kwamen verontschuldigingen en het werk werd bedekt met een zwarte doek. De kunstenaar kreeg de opdracht zijn beeld te herwerken.

Martinus van Porres (Lima, 9 december 1579 - 3 november 1639) was een Peruaanse dominicaan en een rooms-katholieke heilige. Hij werd in 1962 heilg verklaard door Paus Johannes XXIII. Hij is de beschermheilige van verpleegkundigen en patroon van de sociale gerechtigheid. Zijn feestdag is vastgesteld op 3 november.
14 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • carlos caballero

  straks verdwijnt manneke pis ook nog uit het straatbeeld, of wat te denken over de engel op het driehoeksplein in Knokke

 • Glenn Wouters

  Nu met die doek erover lijkt het wel of de heilige van geloof veranderd is. Daar zou ik me dan meer aan storen dan aan een stukje brood.

 • jean vandenberghe

  Tja hoeveel kinderen zullen dit standbeeld bewust zien staan of ontleedt ? Geen een denk ik. En wat de volwassenen ervan maken is voor iedereen anders. Vrije interpretatie dat is toch de bedoeling van kunst. Meer dan je ziet (pater die kind eten geeft) moet je er niet achter zoeken of ga je iedere bejaarde die een kind een snoepje wil geven ook aan de schandpaal zetten ?

 • Katrien Caers

  Tja Roel, veel verder dan in Australië kan je het inderdaad niet gaan zoeken...

 • steven de wachter

  Zo kan je in alles iets zien.