Scholen in New Delhi blijven tot zondag dicht wegens extreme vervuiling

AFP
In de Indiase hoofdstad New Delhi blijven de scholen nog voor de rest van de week dicht als gevolg van de extreme vervuiling waarmee de stad momenteel te kampen heeft. De maatregel werd vandaag door de stedelijke autoriteiten opgelegd.

Alle openbare en privé-scholen blijven, met het oog op de verslechtering van de luchtkwaliteit in New Delhi, dicht tot zondag. Wanneer het gaat om de gezondheid van de kinderen kunnen we geen compromissen sluiten, twitterde een plaatselijke verantwoordelijke, Manish Sisodia.

AFP

De inwoners van New Delhi ontwaakten woensdag voor de tweede dag op rij in een in zware smog gehulde stad. De vervuiling vormt een groot gezondheidsrisico voor de bevolking want ze overtreft ruimschoots de gezondheidslimiet. Terwijl de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor fijn stof (PM2,5) een norm van 25 microgram per kubieke meter hanteert, tekenden de meettoestellen in de stad waarden op tussen de 400 en 700 microgram.

PM2,5 zijn deeltjes die kleiner zijn dan 2,5 micrometer en op die manier dus diep kunnen doordringen in de longen en zo schade aanrichten. De vervuiling kan beroertes, hartkwalen en kanker veroorzaken.

AFP

In 2014 klasseerde de Wereldgezondheidsorganisatie New Delhi nog als de meest vervuilde stad ter wereld, onder meer door de uitstoot van de bijna 10 miljoen voertuigen die er rondrijden. Andere oorzaken zijn kookvuren, afvalverbranding in open lucht, koolcentrales, steenbakkerijen aan de stadsrand en het verbranden van stro op omliggende velden. 

AFP3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Piet Beukenoot

    Heeft ons koninklijk paar daar zoveel stof doen opwaaien?

  • Fons Casteels

    En tijdens de zoveelste klimaatconferentie, die nu bezig is, beweren ze allemaal dat Trump verantwoordelijk is voor de CO²-vervuiling, voor de opwarming van de aarde, voor de luchtvervuiling, voor de tropische stormen, enz. Wanneer gaan de groene jongens toegeven dat overbevolking de grootste oorzaak is? En dat landen zoals China en India per direct hun CO²-uitstoot moeten terugdraaien?

  • Herwig Michiels

    India en China zijn de allergrootste vervuilers in deze wereld om van Rusland en de VS nog te zwijgen, maar wij draaien wel op voor de gevolgen.