Schokkende reportage: "De openbare ruimtes in Franse moslimwijken waar vrouwen niet meer welkom zijn"

Een typisch café in een buitenwijk van Parijs. Waar zijn de vrouwen?
videostill Een typisch café in een buitenwijk van Parijs. Waar zijn de vrouwen?
Een korte documentaire in het journaal van televisiezender France 2 zorgt voor heel wat beroering bij onze zuiderburen. Uit de reportage blijkt dat vrouwen niet gewenst zijn in de publieke ruimte van bepaalde moslimwijken in Frankrijk.

De journaliste van France 2 die hiermee naar eigen zeggen het taboe rond dit delicate onderwerp wil doorbreken, begeeft zich naar een buitenwijk in Parijs (Sevran) en een voorstad van Lyon (Rillieux-la Pape) waar voornamelijk moslims wonen.

Journaliste Caroline Sinz gaat daar op pad en is verbijsterd over hoe het eraan toe gaat. Het openbare leven wordt er volledig gedomineerd door mannen. In cafés en winkels die voor iedereen toegankelijk zouden moeten zijn, blijken vrouwen niet welkom. Iets gaan drinken met vriendinnen of een rokje dragen, het is een hele uitdaging in wijken waar vrouwen praktisch uit het straatbeeld zijn verdreven.

Verborgen camera
In de reportage proberen moedige vrouwen zoals Nadia Remadna en Aziza Sayah nochtans hun plaats in het openbare leven opnieuw te claimen. Om te tonen welke reacties ze dan van mannen krijgen, filmen ze alles met een verborgen camera. De vrouwen stappen cafés binnen om te doen wat mannen doen: een glas drinken. De heren kijken dan raar op en meestal breekt er een discussie los die weinig constructief is.

Wanneer ze beweren op zoek te zijn naar iemand, krijgen ze te horen dat ze buiten moeten wachten. Wanneer ze aan een man op café vragen wat hij zou doen als zijn nichtje of zo naar hier zou komen, dan antwoordt hij: "Zij zou gewoon thuisblijven. Ze doet wat ze wil hoor, maar niet in mijn gezelschap."

Een andere man probeert de situatie krampachtig te verklaren: "We zijn niet in Parijs maar in Sevran. Hier heerst een heel andere mentaliteit. Het lijkt hier meer op de situatie thuis."

Intimidatie
De vrouwen worden ook geïntimideerd wanneer ze op straat vragen van de journaliste willen beantwoorden.

Volgens 'Barricade van Moeders', een organisatie die zich verzet tegen een radicale vorm van de islam, "bezetten moslimmannen een aantal wijken aan de rand van de stad".

De Franse staatssecretaris Pascale Boistard heeft na de ontstane beroering ondertussen toegegeven dat er bepaalde zones in Frankrijk bestaan waar vrouwen niet aanvaard en niet gerespecteerd worden. En dat heeft volgens haar te maken met religieus fanatisme. "Maar die stroming wordt door de meeste Franse moslims niet gevolgd", stelt ze tot slot.

Bekijk hieronder de schokkende reportage van France 2: