Schokkende laatste beelden cameraman bij rellen Bangkok

De rode betogers dragen de zwaargewonde Muramoto, die sterft voor hij in het ziekenhuis aankomt.
AP De rode betogers dragen de zwaargewonde Muramoto, die sterft voor hij in het ziekenhuis aankomt.
De Japanse cameraman Hiro Muramoto werd afgelopen zaterdag in de Thaise hoofdstad Bangkok doodgeschoten bij hevige rellen tussen de betogers en de ordediensten. De laatste schokkende beelden zijn vrijgegeven van de camerman van Reuters net voor hij een (wellicht verdwaalde) kogel in de borst kreeg. De rode betogers droegen de zwaargewonde Muramoto nog naar een ziekenhuis, maar hij bereikte dat niet levend. De demonstranten gaven de camera terug aan Reuters. Zijn laatste beelden zijn te zien in het filmpje onder dit artikel.

Op Muramoto's laatste beelden is te zien hoe de onversaagde camerman het gevaar trotseert temidden van de zware rellen vorige zaterdag. Wanneer de regeringstroepen één van de twee door de betogers bezette plaatsen bestormen, staat Muramoto op de eerste rij om de hevige clashes te filmen.

Explosies vlak voor hem
Zwaar bewapende soldaten kregen de woedende menigte niet onder controle. Muramoto stond aan de kant van de troepen. Terwijl de kogels hem om de oren floten, gooiden de betogers een zelfgemaakte bom naar de ordediensten. Het tuig ontplofte enkele meters voor de Japanse cameraman, die in deze complete chaos gewoon bleef verder werken. Hij filmde hoe soldaten gewonde collega's wegdragen. De ordetroepen bliezen dan de aftocht en dan ontplofte een tweede bom vlakbij Muramoto. De cameraman kwam letterlijk tussen twee vuren te zitten en werd dodelijk getroffen in de borststreek.

Shinawatra
De Thaise regering beschuldigt de ex-premier Thaksin Shinawatra ervan de aanstoker achter de dodelijkste rellen in twee decennia in het verscheurde land te zijn. Er vielen zaterdag liefst 21 doden en een duizendtal gewonden. De voorstanders van Shinawatra (in het rood gekleed) willen dat de huidige premier Abhisit Vejjajiva onmiddellijk het parlement onbindt en verkiezingen uitschrijft. (hlnsydney/kh)

Muramoto bleef gewoon verder filmen terwijl er bommen vlak bij hem ontploften.
REUTERS Muramoto bleef gewoon verder filmen terwijl er bommen vlak bij hem ontploften.
AFP