Schoffeerde Trump immigranten uit Haïti en Nigeria? "Ze hebben allemaal aids"

President Donald Trump in het Oval Office
EPA President Donald Trump in het Oval Office
Tijdens een vergadering in het Witte Huis in juni zou de Amerikaanse president Donald Trump zich zeer laatdunkend uitgelaten hebben over immigranten uit Haïti en Nigeria. Dat schrijft The New York Times zaterdag. "Alle immigranten uit Haïti hebben aids" en "Nigerianen moeten terug naar hun hut gaan", zou Trump gezegd hebben.

De krant beroept zich voor het verhaal op twee bronnen. Trump zou de uitspraken gedaan hebben tijdens een vergadering met zijn veiligheidsadviseurs in het Oval Office. Die zou hij belegd hebben uit onvrede met het hoge aantal immigranten dat sinds januari het land binnengekomen was. Hierdoor staat hij voor schut, zou Trump gezegd hebben, amper vijf maanden nadat hij voor het eerst met zijn inreisverbod op de proppen kwam voor de inwoners van verschillende moslimlanden.

Volgens zes overheidsbronnen, die aanwezig waren of nadien gebrieft werden, begon Trump luidop een document te lezen van een adviseur. Het document lijstte op hoeveel immigranten een visum gekregen hebben om de VS binnen te geraken.

'Generaal Kelly, generaal McMaster, minister Tillerson, minister Nielsen en andere hoge functionarissen ontkennen deze schandelijke beweringen'

Sarah Sanders, woordvoerder Witte Huis

Meer dan 2.500 kwamen uit Afghanistan, een toevluchtsoord voor terroristen, klaagde de president. Vanuit Haiti kwamen 15.000 mensen. "Ze hebben allemaal aids", zou Trump volgens een aanwezige gezegd hebben. Ook iemand die achteraf van nog een andere aanwezige een briefing kreeg, meldt dit. Vanuit Nigeria was er sprake van 40.000 mensen. Eens ze Amerika gezien hebben, zouden ze "nooit terug naar hun hut gaan", zei Trump volgens de twee bronnen.

Woordvoerster Sarah Sanders van het Witte Huis ontkent dat Trump denigrerende uitspraken uitkraamde tijdens de vergadering. "Generaal Kelly, generaal McMaster, minister Tillerson, minister Nielsen en andere hoge functionarissen ontkennen deze schandelijke beweringen."

"Het is sowieso triest en kenmerkend dat The New York Times de leugens van zijn anonieme bronnen publiceert", aldus Sanders.
37 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Diane Bernaerts

  NY Times zou dit echt niet publiceren als ze hun bronnen niet dubbel gecheckt hadden. Daarbij: Trump heeft toch ook openlijk gezegd dat Mexicanen allemaal dieven en verkrachters zijn? Dus is deze beledigende veralgemening ook typisch wat je van Trump zou verwachten.

 • Ineke Visser

  Tja het komt van the New York Times een bekende antitrumpkrant.

 • Dan Lee

  Van Trump is werkelijk van alles te verwachten,hij is en blijft een losgeslagen gek!

 • VIVIANE bastenie

  Wat ze ook zeggen of beweren wat Trump wel of niet doet ,ik blijf zeggen hij komt op voor zijn volk en doet wat hij heeft beloofd ,dat kan niet van vele andere gezegd worden,hadden ze in de Europese Unie maar zo iemand dan was Europa een top land,maar de Europese leiders zijn schotelvodden en zitten er alleen maar om hun riante en veel te hogen salarissen te incasseren. En dan onze overheid? veel erger die heulen mee met de vijand en zadelen ons op met al het gespuis van de wereld.

 • Nick Mees

  Wat zegt hij verkeerd misschien?