Schizofrene man die monument Nicky Verstappen twee keer vernielde opnieuw verdacht

De gedenksteen voor Nicky Verstappen op de Brunssummerheide is opnieuw het doelwit geworden van vernieling. Delen van het monumentje zijn afgebroken. Zo te zien is dat door grof geweld gebeurd.
ANP De gedenksteen voor Nicky Verstappen op de Brunssummerheide is opnieuw het doelwit geworden van vernieling. Delen van het monumentje zijn afgebroken. Zo te zien is dat door grof geweld gebeurd.
De 48-jarige man die verdacht wordt van het vernielen van het monument voor de vermoorde Nicky Verstappen heeft een zwaar belast verleden. Eric A. werd in 2009 en 2013 al veroordeeld voor het beschadigen van de gedenksteen. De man kampt met schizofrenie van het paranoïde type, lijdt aan psychoses en werd eerder langdurig gedwongen behandeld.  

Tijdens een eerdere rechtszaak gaf A. aan dat hij het monument beschadigd had omdat hij  geen adequate hulp kreeg voor zijn ernstige psychische problemen. Toen werd ook duidelijk dat de psychisch gestoorde A. het zelf niet weet te redden in de maatschappij. Alleen met depotmedicatie (hoge dosering medicijnen met langere werking) en een afgedwongen behandeling is hij in het gareel te houden. 

Al eerder kwamen deskundigen tot de conclusie dat de man zeer waarschijnlijk opnieuw in de fout zou gaan als hij op eigen benen staat. Dit omdat hij dan zelf zijn medicatie niet neemt, softdrugs gaat gebruiken en daarna weer psychotisch wordt. 

Moordenaar

In december 2007 vernielde A. het monument met een bijl. Hij werd daarvoor veroordeeld tot drie maanden celstraf. Vanaf 2008 tot augustus 2013 stond A. voortdurend onder behandeling van een kliniek. Daarna ging het echter al snel weer fout. In de periode van 11 augustus 2013 tot en met 20 augustus 2013 beschadigde hij het monument meerdere keren achter elkaar met verf en purschuim. 

Eind 2013 stuurde de rechtbank hem daarom voor een jaar naar een kliniek. Volgens de rechtbank was er sprake van een ernstige psychische stoornis. Toen bleek ook al dat de man ‘vanuit zijn bizarre, psychotisch gekleurde belevingswereld’ handelde. Zo profileert A. zich als de moordenaar van Nicky Verstappen.  

Ontoerekeningsvatbaar

Iemand die vanuit een heftige stoornis een misdrijf pleegt, kan niet gestraft worden voor dat misdrijf. Een dergelijke verdachte is doorgaans geheel ontoerekeningsvatbaar. Dit komt omdat de stoornis het gedrag van de verdachte helemaal over heeft genomen. Een maatregel, zoals tbs of opname in een psychiatrische kliniek, kan dan nog wel. 

Moord op Nicky Verstappen

Nicky Verstappen uit het Nederlandse Heibloem, verdween in 1998 uit een jeugdkamp op de Brunssummerheide. Een dag later werd hij dood aangetroffen. In de moordzaak werd 20 jaar lang vergeefs naar een verdachte gezocht. Tijdens een persconferentie op 22 augustus vorig jaar kwam na DNA-onderzoek Jos Brech in beeld. Op dat moment was de man uit Simpelveld spoorloos. Na een internationale zoektocht werd hij in Spanje opgepakt.

Voor het doden, ontvoeren en misbruiken van Nicky Verstappen zit Jos B. nu als verdachte vast. 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.