Schiphol breekt door grens van 70 miljoen passagiers

Passagiers wachten op de Nederlandse luchthaven Schiphol in Amsterdam.
ANP Passagiers wachten op de Nederlandse luchthaven Schiphol in Amsterdam.
Nederlandse luchthavens hebben vorig jaar meer passagiers verwelkomd. Schiphol, de drukste Nederlandse luchthaven, passeerde voor het eerst de grens van 70 miljoen passagiers. Ook de vier regionale burgerluchthavens kregen meer reizigers te verwerken.

In totaal checkten vorig jaar 79,6 miljoen luchtvaartpassagiers in of uit op Nederlandse vliegvelden, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is een stijging van bijna 4,5 procent ten opzichte van 2017.
Schiphol had vorig jaar 71 miljoen passagiers, tegenover 68,4 miljoen reizigers in het voorgaande jaar. Het aantal vluchten van en naar de grootste luchthaven van het land steeg met een half procent tot ruim 499.000. Daarmee komt Schiphol dicht bij het maximaal toegestane aantal vluchten, dat volgens afspraken met omwonenden op 500.000 ligt. Vorige week mislukte het overleg tussen Schiphol en de Omgevingsraad dat tot nieuwe groeiafspraken moest leiden.

Een KLM-vliegtuig.
ANP XTRA Een KLM-vliegtuig.

De regionale luchthavens Eindhoven Airport, Rotterdam The Hague, Groningen Eelde en Maastricht Aachen kregen het vorig jaar ook drukker. Deze vliegvelden hadden samen 8,6 miljoen passagiers, een stijging van bijna 11 procent ten opzichte van 2017. Het overgrote merendeel van die passagiers kwam op het conto van de Eindhovense luchthaven.

De hoeveelheid luchtvracht die op Nederlandse vliegvelden werd overgeslagen, kwam uit op 1,8 miljoen ton. Dat is een lichte daling ten opzichte van vorig jaar, aldus het CBS.

Een gebouw van de Schiphol Group.
ANP Een gebouw van de Schiphol Group.4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Joseph Van Gool

  Dat zijn allemaal mensen die op straat komen tegen de opwarming van de aarde.

 • Filiep Lapeire

  70.000.000 passagiers, tijd voor een vliegtaks in te voeren €100 zo word de staatskas ieder jaar met €7.000.000.000 gevuld. Daar zullen de politici toch waarschijnlijk niet te lang moeten over nadenken.

 • etienne bies

  Daar gaat dan ons klimaat. Donderdag gaan betogen aan de luchthavens van Zaventem , Charleroi, Liege en Deurne tegen vliegvakanties........

 • Paul Vandekerckhove

  De natuur is daar blij mee....