Schipbreuk nabij Grieks eiland: zeker 22 doden

Twee boten met migranten kapseisden nabij het Griekse eiland Samos.
EPA Twee boten met migranten kapseisden nabij het Griekse eiland Samos.
Bij een schipbreuk ten noorden van het Griekse eiland Samos, in de Egeïsche Zee, zijn minstens 22 mensen omgekomen. Tientallen anderen zijn nog vermist. Aan boord waren 60 tot 65 migranten, 36 personen konden gered worden. Dat meldt de Griekse kustwacht.

Na het kapseizen van twee boten met meer dan 60 vluchtelingen aan boord zijn in de Egeïsche Zee volgens de Griekse autoriteiten zeker 22 mensen verdronken. De Griekse kustwacht kon 36 mensen redden, de overigen gelden als vermist. De omgeving van de plaats van het ongeval wordt door meerdere schepen en een helikopter afgespeurd, aldus nog de kustwacht.

De kustwacht ontdekte in zee eerst vier lichamen. Later werden in de machinekamer en andere ruimen van een van de gekapseisde boten nog eens 18 lijken ontdekt. Een officiële verklaring van de kustwacht is er nog niet. Onder de slachtoffers bevinden zich vier kinderen, drie jongens en een meisje, twaalf vrouwen en zes mannen. Het juiste aantal vermisten is niet duidelijk. Geredde migranten maakten gewag van 60 tot 65 vluchtelingen. Onduidelijk is ook de oorzaak van het ongeval, want in de regio heerste vandaag goed weer zonder krachtige wind.

Noodsignaal
De migranten hadden zee gekozen en zonden vanmorgen een noodsignaal uit. Lokale media meldden dat de vluchtelingen overwegend uit Somalië en Syrië afkomstig waren. Pas zondag nog had de Griekse kustwacht 146 migranten in open zee tussen het schiereiland Peloponnesos en Malta en nog eens 90 vluchtelingen in de Egeïsche Zee opgepikt.

Smokkelaarsbendes proberen steeds weer via de route Turkije-Egeïsche Zee vluchtelingen uit Noord-Afrikaanse en Aziatische landen naar Griekenland en daarmee de Europese zone binnen te brengen. De winsten van de smokkelaars zijn volgens officieren van de kustwacht enorm. Voor de overtocht van de Turkse Egeïsche kust naar een van de Griekse Egeïsche eilanden incasseren ze tussen de 400 en 600 euro per persoon.