Schip van Duitse hulporganisatie Sea-Watch mag haven van Catania niet verlaten

Het schip van de Duitse hulporganisatie Sea-Watch meerde gisteren aan in de haven van Catania.
REUTERS Het schip van de Duitse hulporganisatie Sea-Watch meerde gisteren aan in de haven van Catania.
De Italiaanse kustwacht heeft bij het schip van de Duitse hulporganisatie Sea-Watch onregelmatigheden vastgesteld en laat het niet vertrekken uit Sicilië. Nadat de boot met 47 migranten in de haven van Catania was aangemeerd, werden verschillende controles uitgevoerd, aldus de kustwacht vandaag. Daarbij werd een "reeks van administratieve overtredingen" vastgesteld, die de veiligheid en het milieu in het gedrang brengen. 

De Sea-Watch 3 mag de haven pas verlaten als deze kwestie is opgehelderd. Daartoe is Nederland als vlaggenstaat ingeschakeld, klinkt het. De Sea-Watch 3 dobberde bijna twee weken met de geredde migranten rond op zee, vooraleer het schip eindelijk een Italiaanse haven mocht binnenlopen. De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini wil private reddingsschepen verbieden nog in Italiaanse havens aan te meren en heeft een onderzoek tegen Sea-Watch gevorderd.

Sea-Watch ziet in de nieuwe ontwikkeling een bevestiging voor de "criminaliseringscampagne" tegen ngo's. "Er wordt blijkbaar duidelijk druk op de kustwacht uitgeoefend om toch maar iets te vinden, waardoor men ons kan vastzetten", zei woordvoerder Ruben Neugebauer. "Het gaat er duidelijk om het laatste civiele reddingsschip uit circulatie te nemen".
24 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Rik Kleinmond

  die NGO, s zyn medeplichtig aan alle elende, stop de ngo, s

 • Rudy Reynders

  Gewoon procedures volgen maar dat zijn de NGO s niet gewoon, zij moeten kunnen doen en laten wat ze willen. De wet is voor iedereen behalve voor hen. Salvini doe zo verder, legaal en efficiënt. Prima en voorbeeld voor de andere politieke potentaten die geen verantwoordelijkheid durven nemen.

 • Frans Vandenweghe

  Schitterend !!!!

 • Albert dombree

  laat die hoog geleerde vluchtelingen(????) hun eigen land opbouwen , één probleem ; hier krijgen ze alles zonder een klop te doen

 • Louis Dedenker

  Dit is een heel normale procedure, Port state control inspectie voor buitenlandse schepen. Controle op gebreken, certificaten, veiligheid, milieu, en reddingmiddelen, drills enz.... Je moet daar niks achter zoeken dit gebeurt overal.