Schip met 250 vluchtelingen zinkt voor kust Java

REUTERS
Voor de Indonesische kust is een overladen vluchtelingenboot met vermoedelijk 250 mensen aan boord tijdens een storm gezonken. De kustwacht had gisteren tientallen mensen gered. De kans om nog overlevenden te vinden, verdween vandaag snel. De boot was volgens de eerste bevindingen van mensensmokkelaars, die onder andere Afghanen en Irakezen illegaal naar Australië wilden brengen. De boot had volgens het Indonesische persagentschap Antara slechts plaats voor honderd mensen.

De Indonesische autoriteiten spraken van 33 overlevenden, de Australiërs van 87. "Volgens onze informatie werden 87 mensen gered en twee lijken geborgen. We vrezen het ergste voor het lot van de anderen", zei minister van Binnenlandse Zaken Jason Clare op de Australische radio. De Indonesische kustwacht speurde met een helikopter de zee af.
 
Het ongeluk gebeurde voor Prigi in Oost-Java. "Het schip kwam in een storm terecht. Overlevenden verklaarden dat het schip motorpech kreeg en door de hoge golven snel water maakte", aldus helper Edwin Purnama in een telefoongesprek. "We gaan ervan uit dat ze naar Australië wilden." De boot had slechts weinig reddingsvesten aan boord, zei een andere helper in het reddingscentrum in Surabaya, Adi Purnomo. "We vrezen dat de anderen met het schip zijn vergaan, want de afgelopen 24 uur hebben we geen overlevenden meer gevonden."
 
Elk jaar proberen honderden vluchtelingen per boot het vijfde continent te bereiken. De Australische marine praait vele boten en brengt de opvarenden naar een kamp op Kersteiland. Een jaar geleden verdronken vijftig vluchtelingen omdat hun boot in zware zee op de klippen liep. (afp/adb/adv)