Schip met 177 migranten al twee dagen geblokkeerd voor kust van Lampedusa

Beeld ter illustratie.
AFP Beeld ter illustratie.
Een vaartuig van de Italiaanse kustwacht met 177 migranten aan boord zit al 48 uur vast voor de kust van Lampedusa. Niemand wil de migranten, die tussen Malta en het Italiaanse eiland uit de Middellandse Zee zijn gered, laten ontschepen.

De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken, de extreemrechtse Matteo Salvini, had donderdag nog woedend gereageerd op de actie van de Italiaanse kustwacht. Die had ingegrepen voor een schip waarvoor volgens Salvini de Maltese autoriteiten moesten ingrijpen. Het vaartuig met 190 migranten aan boord was woensdag door de Maltese zoek- en reddingszone gevaren, maar volgens Valletta hadden de opvarenden alle hulp geweigerd en hun route naar Lampedusa voortgezet.

In de nacht van woensdag op donderdag greep het vaartuig Diciotti van de Italiaanse kustwacht dan in. Dertien mensen werden met spoed geëvacueerd naar het ziekenhuis van Lampedusa. Sinds donderdagavond wacht de kustwacht voor het Italiaanse eiland op de toelating om de anderen te laten ontschepen.

Redding

Malta heeft dan weer 61 migranten gered die aan boord zaten van een vaartuig in moeilijkheden op de Middellandse Zee, zo maakte het Maltese leger vandaag bekend. Het ging om een rubberboot die op drift was geslagen en waarvan de motor niet werkte. Ook waren er aanwijzingen dat het vaartuig leegliep, zei een woordvoerder van de regering in Malta.

De redding gebeurde enkele uren nadat Salvini in een tweet een foto had gepubliceerd van de overladen boot. "Exclusieve beelden van een rubberboot met 70 immigranten in een boot met een krachtige motor, in Maltese wateren. Zal iemand iets doen om in te grijpen of zullen ze hen opnieuw naar Italië sturen", aldus Salvini.

In Italië is sinds juni een rechts-populisitische regering aan de macht, die beloofd had strenger op te treden tegen de toestroom van migranten in het land.
25 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Anita Billen

  Weer 177 migranten . Terug sturen allemaal. Wanneer gaan ze er echt werk van maken de bevolking heeft er echt genoeg van.

 • LUC VAN DER VEKEN

  In UK hebt je geen ID kaart. Hier vraagt men door alle instanties uw ID kaart. In UK heb je deze zelfs niet. Eenmaal aan land en het is OK! Begrijp ook niet waarom de UK regering dit tegenhoud om iedere burger een ID kaart te geven. Immigranten kunnen dan worden geweigerd. (dwz. Géén paspoort: BUITEN) en dit is het probleem met het Europese continent waarom die armoe zaaiers in UK willen komen!

 • Hilde Eykens

  Hebben ze geen haven aan de kant waar ze vandaan komen? Het is toch simpel? Doe ze gewoon terug, want hun trucje van in nood te zijn elke keer ze een reddingsschip zien begint wel op te vallen. Europa zit vol.

 • diane colman

  De kustwacht van Italie moet niets.... het is hun land en ze verzetten zich en ik kan ze geen ongelijk geven.

 • guido vermeyen

  Dus in Groot Britanië heb je geen identiteitskaart nodig en ook de loonkost is heel laag....waarom dan niet al die transmigranten op de boot, linea recta naar ginder , afzetten, en : good bay ! De "Engelsen "moeten het maar weten. Wij doen al de moeite hen hier te houden, En waarom ? Om de Britten te plezieren ? Dat ze zelf hun zaakjes oplossen, die "illegalen" werken daar voor een paar pond per uur.