Schip Italiaanse ngo ondanks verbod aangemeerd in Lampedusa: “Niemand mag van het schip”

Opgepikte migranten aan boord van het zeiljacht Alex van de ngo Mediterranea Saving Humans.
EPA Opgepikte migranten aan boord van het zeiljacht Alex van de ngo Mediterranea Saving Humans.
Het schip ‘Alex’ van de Italiaanse ngo Mediterranea is ondanks een verbod van de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini aangemeerd op het eiland Lampedusa. Salvini laat weten dat niemand van het schip mag.

Nieuwszender SkyTG24 toonde beelden van het zeilschip bij aankomst in de haven. Op het dek stonden migranten met reddingsvesten - het schip vervoerde 41 vluchtelingen. Op de beelden is ook de politie te zien. Niemand mocht het schip verlaten. Hoe het verder moet, is niet duidelijk. Volgens de Italiaanse omroep RAI, die een journalist aan boord had, zat het schip zonder water. “Er zijn geen gesloten havens voor de mensheid”, voegde de organisatie via Facebook toe.

“Ik laat geen ontscheping toe van mensen die geen zier geven om de Italiaanse wetten en die smokkelaars helpen”, aldus Salvini, minister voor de uiterst rechtse Lega, in een mededeling. Hij wees ook de oproep van zijn Duitse collega Horst Seehofer voor meer Europese samenwerking af.

EPA

De ngo zei eerder via Twitter dat het Italiaanse eilandje “de enige veilige plek om aan te meren” was. Omwille van de “ontoelaatbare” hygiënische en gezondheidsomstandigheden is er een “noodtoestand” aan boord, klonk het. De 11 uur lange reis naar Malta zou te lang en te gevaarlijk zijn. Het schip heeft een capaciteit van 18 opvarenden, maar er zijn volgens de ngo bijna 60 mensen aan boord, onder wie 41 geredde migranten.

SEA-EYE

Ook het schip ‘Alan Kurdi’ van de Duitse ngo Sea-Eye is nabij Lampedusa, maar wacht om aan te meren. Het schip heeft naar eigen zeggen 65 migranten aan boord die gered werden toen ze met een rubberboot de Middellandse Zee probeerden over te steken. Sea-Eye liet gisterenavond weten dat het schip -genoemd naar de 2-jarige Syrische jongen die in 2015 op zee verdronk- koers zet naar Lampedusa, ondanks het verbod van Italië om in een van zijn havens aan te meren.

Een week geleden meerde al het schip Sea-Watch 3 van een ngo aan op Lampedusa, ondanks een verbod van Salvini. Kapitein Carola Rackete werd nadien opgepakt.

Vrijwilligers van de Duitse organisatie Sea Eye voor hun reddingsschip Alan Kurdi. Het schip is vernoemd naar het uit Syrië gevlucht jongetje dat in 2015 verdonk.
SEA-EYE Vrijwilligers van de Duitse organisatie Sea Eye voor hun reddingsschip Alan Kurdi. Het schip is vernoemd naar het uit Syrië gevlucht jongetje dat in 2015 verdonk.25 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Van Rompaey

  Doek NGO gewoon op.De EU is de sponsor van die bende.

 • werner Van der Kelen

  Die ngo beseffen niet goed met wat ze bezig zijn, de volgende Afrikaanse generatie staat al klaar om naar Europa te vluchten en het zal minimum het tienvoud zijn ten opzichte van nu

 • Björn Vermoote

  Je kan naar linksonder in de Middellandse Zee varen dus Marokko en Tunesie bvb , en naar rechtsonder varen bvb Egypte...en toch moeten ze altijd naar "boven" varen , waarom toch?

 • Ludo Wouters

  Veel geld van de NGO's komt van de EU, die zelf niet weten wat die NGO's met het geld doen. Wat die boten betreft, het is de laatste keer gelukt, dus die denken dan doen we dat gewoon over. Ze lappen de regels gewoon aan hun laars met het excuus dat er mensen moeten gered worden. Italië zou een paar oorlogsschepen voor haar kust moeten leggen. Die houden die ferry's wel tegen Laat de EU maar roepen. Als antwoord zou Salvini moeten zeggen die roept die pakt ze maar binnen. Er zal geen geroep zijn

 • Jean West

  Het zegt al genoeg over deze mensensmokkelaars, opgepikt bij de kust.