Schip gekapseisd op Westerschelde: 1 vermiste levend teruggevonden

ANP
Een van de twee vermisten van het binnenvaartschip dat vannacht kapseisde op de Westerschelde, is levend gevonden. De man is onderkoeld uit het ijskoude water gehaald. Hij is volgens de Nederlandse Kustwacht aanspreekbaar. De andere opvarende is nog zoek. De Belgische marine helpt bij het zoeken naar bemanningsleden.

Het wrak van het schip, de Rick, ligt op zijn kop. Het stuurhuis is in elkaar gedrukt, waardoor de duikers niet naar binnen kunnen. Volgens de Kustwacht is het wrak te instabiel en te gevaarlijk. Duikers hebben op het schip geklopt in de hoop op een teken van leven, maar kregen geen antwoord.

Een sleepboot heeft zich aan het schip vastgemaakt om te voorkomen dat het wegdrijft. De Rick sloeg rond middernacht plotseling om toen een zandzuiger zand aan het overladen was. Dat gebeurde ter hoogte van de plaats Hoofdplaat, ongeveer 10 kilometer van Terneuzen. Aan boord waren op dat moment drie mensen. Een bemanningslid die de wacht hield, kon worden gered. De twee vermisten lagen op dat moment te slapen. Een van hen werd intussen leven teruggevonden, de andere is nog spoorloos.

Vanuit heel Nederland zijn er schepen gekomen om te helpen bij de zoekactie naar de twee vermisten. De politie zoekt met een helikopter. De KNRM en Rijkswaterstaat vervolgen de zoekactie. Een kraanschip is onderweg om het wrak te draaien. Het wordt in de loop van de ochtend op de plek van het incident verwacht.