Schilderij van Rembrandt ontdekt in Amerikaans museum

Rembrandts 'Portret van een jonge vrouw' voor en na de restauratie.
Allentown Art Museum Rembrandts 'Portret van een jonge vrouw' voor en na de restauratie.
Een 388 jaar oud schilderij in het Amerikaanse Allentown Art Museum, dat werd toegeschreven aan een leerling van Rembrandt, blijkt een werk van de meester zelf te zijn. Dat bleek uit een intensief onderzoek naar het schilderij, meldden Amerikaanse media.

'Portret van een jonge vrouw' bevond zich al tientallen jaren in de collectie van het museum in Philadelphia, maar de curators wisten niet dat het was gemaakt door een van de beroemdste kunstenaars aller tijden. In 2018 stuurde het museum het schilderij naar de universiteit van New York voor conserveringswerk. Het doek was jarenlang bedekt met dikke lagen verf, waardoor het uiterlijk van het werk was vertroebeld.

Tijdens het restauratiewerk werden meerdere lagen vernis verwijderd, waardoor het originele schilderij tevoorschijn kwam. Met behulp van röntgenstraling en andere beeldtechnologieën werd door zijn bekende penseelstreken al duidelijk dat het werk een echte Rembrandt is.

Het schilderij kwam in 1960 wel als een Rembrandt in de collectie van het Allentown-museum. Maar sinds de jaren 70 beschouwden experts het als een werk van een van diens leerlingen.

Het schilderij uit de Renaissance werd in 1632 voltooid en zou de zuster van Rembrandt voorstellen.

Een soortgelijk werk als 'Portret van een jonge vrouw' werd in 2002 bij Sotheby's geveild en geschat op 15 tot 20 miljoen dollar.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.