Schietles voor Pakistaanse leraren om scholen te beschermen

Een Pakistaanse lerares tijdens een tweedaagse sessie om met wapens te leren omgaan in Peshawar.
AP Een Pakistaanse lerares tijdens een tweedaagse sessie om met wapens te leren omgaan in Peshawar.
Als reactie op de Taliban-aanval op een Pakistaanse school in Peshawar, waarbij in december 150 kinderen en leraren om het leven kwamen, worden docenten in de noordwestelijke provincie Khyber-Pakhtunkhwa bewapend. Ze krijgen speciale schiettrainingen om zich te kunnen verdedigen, mocht de Taliban weer tot de aanval overgaan.

Het initiatief is afkomstig van het provinciale bestuur en de politie. Zij achten het noodzakelijk dat de beveiliging op scholen in de provincie, waar de Taliban geregeld aanslagen uitvoert, wordt opgevoerd. Een onderdeel daarvan is dat docenten hun leerlingen kunnen beschermen als ze door terroristen worden aangevallen.

De schiettrainingen zijn vrijwillig en alleen docenten die door hun werkgever worden aangedragen, mogen meedoen. Ze moeten dan wel eerst een wapenvergunning verkrijgen, die ze zelf moeten regelen. Het is niet de bedoeling dat docenten openlijk een wapen bij zich dragen. Ze moeten het schietgerei verstoppen onder hun kleren, zodat het kinderen niet afschrikt.

EPA

Kritiek

In het noordwesten van Pakistan is het gebruikelijk om thuis een geweer in bezit te hebben. De provincie wordt bewoond door etnische Pathanen die geregeld in de clinch liggen met andere stammen.

Toch kan het besluit om leraren te bewapenen op veel kritiek rekenen. Vooral het idee dat ook vrouwelijke docenten de beschikking over een pistool of geweer krijgen, valt in de conservatieve kringen van Pakistan niet goed. 'Hoe kun je verwachten dat een vrouw met een 9-millimeter pistool een groep terroristen kan tegenhouden', zegt Mahmood Shah, een gepensioneerde legerbrigadier in The New York Times. 'Dat is echt onzin.'

Abaseen Yusufzai, het hoofd van het Parthanen-departement van de Islamitische Universiteit, stelt: 'Dit is het stomste en meest onlogische iets dat plaatsvindt in de Pathanen-gemeenschap sinds mensenheugenis.'

AP

Noodzakelijk

Voorstanders pleiten dat de bewapening noodzakelijk is na de recente aanvallen van de Taliban, waaronder de grootscheepse decemberaanval in Peshawar.

Mushtaq Ghani, de lokale minister van Onderwijs en Informatie, zei afgelopen week tegen journalisten dat 65.000 politieagenten niet genoeg zijn om 45.000 scholen, colleges en universiteiten te bewaken. 'Dit is een buitengewone tijd. We willen niet dat leraren hun wapens oppakken, maar het is noodzakelijk in deze omstandigheden.'

Terroristen moeten weten dat scholen niet weerloos zijn, zei Ghani verder. Gewapende leraren zouden volgens hem terroristen kunnen tegenhouden en op die manier tijd kopen voor politieagenten, die zo snel mogelijk ter plaatse proberen te zijn.

Verhoogde muren

De provincie heeft scholen ook opgeroepen om de muren rondom de gebouwen te verhogen, gewapende beveiligers in te huren en de beveiligingssystemen te verbeteren.

Scholen beklagen zich erover dat ze daar het geld niet voor hebben. Maar Muhammad Atif, de lokale minister van Basisonderwijs, zei dat de regering 15 miljoen dollar (13,2 miljoen euro) die bedoeld is voor het verbeteren van sanitaire faciliteiten, zoals drinkwater, in extra beveiliging zal stoppen.

'Er zijn 4.700 scholen in deze provincie die geen beschermmuren hebben, dus laten we eerst muren bouwen en later pas aan toiletten en drinkwater denken', aldus Atif.