Schenking leider racistische groep brengt Republikeinse kandidaten in verlegenheid

Ted Cruz.
AP Ted Cruz.
Verscheidene Republikeinse politici, onder wie drie kandidaten voor het Witte Huis, hebben financiële schenkingen ontvangen van een leider van de Amerikaanse suprematisten. Het suprematisme poneert de "natuurlijke" superioriteit van het blanke ras. De begunstigden van de CofCC, de Council of Conservative Citizens, voorgezeten door ene Earl Holt III, declareerden de giften aan de federale kiescommissie pas nadat de Britse krant The Guardian de lijst gisteren had gepubliceerd. De CofCC geldt als extremistisch en racistisch.

Senator van Texas Ted Cruz liet na de onthulling weten dat hij het steunbedrag, 8.500 dollar sinds 2012, meteen zou terugstorten. Earl Holt heeft de jongste jaren tientallen keren de bankrekeningen gespekt van verscheidene politici die in de Kamer van Afgevaardigden of de Senaat zetelen. In totaal heeft de man minstens 56.000 dollar aan politici gedoneerd.

Dader Charleston
De andere kandidaten voor de opvolging van Barack Obama die (kleinere) sommen van de blanke suprematisten ontvingen, zijn oud-senator van Pennsylvania Rick Santorum (1.500 dollar) en senator voor Kentucky Rand Paul (1.750 dollar). RandPAC, het politieke steuncomité voor Paul, liet weten het bedrag over te zullen schrijven op een rekening voor de nabestaanden van de slachtoffers van de slachtpartij in Charleston. De dader van die negenvoudige moord is trouwens een suprematist. Of ook Santorum zijn donaties terugstort, liet diens woordvoerder in het midden.