Schender mensenrechten Saoedi-Arabië leidt Mensenrechtenraad van VN

Faisal Bin Hassan Trad, ambassadeur van Saoedi-Arabië in Genève, is aangesteld als hoofd van de VN-Mensenrechtenraad.
Kos Faisal Bin Hassan Trad, ambassadeur van Saoedi-Arabië in Genève, is aangesteld als hoofd van de VN-Mensenrechtenraad.
De ambassadeur van het land dat het meest onder vuur ligt wegens de behandeling van vrouwen, minderheden en dissidenten is voorzitter geworden van 's werelds belangrijkste organisatie voor de verdediging van de mensenrechten. Zijn aanstelling dateert al van juni, maar raakte nu pas bekend. Dat meldt The Independent.

De Verenigde Naties (VN) oogst felle kritiek voor de aanstelling van de Saoedi-Arabische Faisal Bin Hassan Trad, ambassadeur van Saoedi-Arabië in Genève, als hoofd van de VN-Mensenrechtenraad. Saoedi-Arabië schendt immers zelf mensenrechten. Hassan Trad is voorzitter van het panel van de Mensenrechtenraad dat vandaag zijn 30ste zitting opende.

Aanstelling hoge functionarissen
Het voornaamste doel van dit panel is de aanstelling van vijf hoge functionarissen die als taak krijgen internationale standaarden uit te vaardigen en de personen aan te duiden die 77 posten voor de verdediging van de mensenrechten wereldwijd zullen bekleden. Daarnaast moeten de vijf inbreuken op de mensenrechten aan de raad rapporteren.

"Het is schandalig dat de VN een land kiest dat dit jaar al meer mensen heeft onthoofd dan de terreurgroep IS", reageert Hillel Neuer van de onafhankelijke waakhond van de VN, UN Watch. Saoedi-Arabië is daarnaast het enige land ter wereld waar het vrouwen grondwettelijk verboden is met de auto te rijden.

Het is schandalig dat de VN een land kiest dat dit jaar al meer mensen heeft onthoofd dan de terreurgroep IS

Hillel Neuer van de onafhankelijke waakhond van de VN, UN Watch

Stokslagen voor blogger
Ook de vrouw van de veroordeelde Saoedische blogger Raif Badawi, Ensaf Badawi, reageert verontwaardigd. "Dit is groen licht om mijn man weer stokslagen te geven", schrijft ze op Facebook.

De kritische blogger Raif Badawi werd in mei 2014 veroordeeld tot een gevangenisstraf van tien jaar, een boete van 190.000 euro en duizend stokslagen omdat hij op zijn website Free Saudi Liberals de islam zou beledigd en het secularisme geprezen zou hebben. Op 9 januari kreeg Badawi de eerste vijftig stokslagen na het vrijdaggebed bij de al-Jafali-moskee in Jeddah. De volgende vrijdagen werd de straf om medische redenen niet meer uitgevoerd.

Het is niet de eerste keer dat de VN-Mensenrechtenraad onder vuur ligt. Ook andere landen die de mensenrechten veelvuldig schenden, zoals China, Rusland, Qatar en Venezuela, zetelen in de raad.

Actie van Amnesty International voor de Saoedische blogger Raif Badawi.
PHOTO_NEWS Actie van Amnesty International voor de Saoedische blogger Raif Badawi.