Schandaal rond vernietiging harde schijven dreigt Oostenrijkse ex-kanselier Kurz in het nauw te drijven

EPA
De gewezen Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz (ÖVP) dreigt op twee maanden voor de verkiezingen in de problemen te raken, nu een zaak over de vernietiging van informatie van zijn kanselarij verder uitdijt. Een medewerker zou 5 harde schijven hebben laten vernietigen, zo schrijven Oostenrijkse media, die de zaak hebben omgedoopt tot de "shredder-affaire".

Zondag was al bekend geraakt dat het Oostenrijkse gerecht een onderzoek was gestart naar een medewerker van de conservatieve ex-kanselier Kurz. Hij werd verdacht van het vernietigen van informatie op een harde schijf van de kanselarij. Dat gebeurde op 23 mei, enkele dagen na het losbarsten van “Ibizagate”, de affaire die in mei tot het ontslag van de regering-Kurz leidde. Duitse media zonden toen verborgen camerabeelden uit waarop was te zien hoe Heinz-Christian Strache, de vicekanselier van het extreemrechtse FPÖ, zich in een gesprek met een Russische tussenpersoon op Ibiza bereid toonde tot corruptie in ruil voor illegale financiering.

Uitgebreider

Het Oostenrijkse magazine Falter komt vandaag echter met nieuwe informatie naar buiten die erop wijst dat de “shredder-affaire” mogelijk uitgebreider is dan tot nu toe werd gedacht. Zo blijkt het om 5 harde schijven te gaan, in plaats van 1. De medewerker bracht de schijven in mei onder een valse naam naar de gespecialiseerde firma Reisswolf voor vernietiging. Bovendien blijkt de betrokken medewerker niet zomaar om het even wie te zijn: het zou gaan om de verantwoordelijke voor de sociale mediakanalen van Kurz.


Het blad Falter heeft op zijn website ook een video gepubliceerd met beelden van de bewakingscamera van de firma Reisswolf. De erg zenuwachtige medewerker van de ex-kanselier is daarop te zien. De directeur van Reiswolff zegt in de video dat de man gevraagd had om de schijven tot 3 maal toe door de shredder te halen, wat hoogst ongebruikelijk is. Omdat de man de rekening van 76,45 euro niet betaalde en niet bereikt kon worden op de valse contactgegevens die hij had opgegeven, stapte de firma naar het gerecht.

Het is niet duidelijk welke gegevens er op de vernietigde schijven stonden. Een verband met “Ibizagate” wordt niet uitgesloten. ÖVP-kringen hadden eerder in een reactie al laten weten dat het vernietigen van persoonlijke gegevens en niet-officiële documenten niet abnormaal is bij een regeringswissel. Er worden "wegens lopende onderzoeken geen verdere verklaringen" afgelegd.
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Eric Grosemans

  Simpel, schijven vernietigd is schuldig. Anders vernietigd ge die niet.

 • Nikolaas Bouman

  Onbetrouwbaar die Oostenrijkers!

 • Victor Munster

  Als die gasten stijf hun lippen op elkaar houden en er nergens back ups bestaan? Wat gaan ze hun maken?

 • Francinne Declerque

  Mooi zo, als ze door een shredder zijn gehaald is er niks te recupereren !