Saudische zussen die op de vlucht voor familie meer dan zes maanden vastzaten in Hongkong eindelijk vrij

Reem en Rawan in Hongkong.
REUTERS Reem en Rawan in Hongkong.
Twee zussen uit Saudi-Arabië die afgelopen september in Hongkong arriveerden nadat ze wegliepen tijdens een familievakantie in Sri Lanka om aan het strenge gezag van hun ouders te ontkomen, zijn eindelijk vrij. De vrouwen zaten maandenlang in Hongkong vast terwijl Saudi-Arabië verschillende pogingen deed hen terug te halen.

De zussen van 20 en 18, die de schuilnamen Reem en Rawan gebruiken, zijn afgelopen donderdag vanuit Hongkong gevlucht naar een ander land dat hen asiel verleend heeft. Dat meldt hun advocaat, Michael Vidler.

De naam van het land dat de jonge vrouwen opvangt, wordt niet openbaar gemaakt, noch de echte namen van de meisjes, om te voorkomen dat hun familie of de Saudische autoriteiten hen alsnog komen zoeken.

lees verder onder de foto:

Reem en Rawan in Hongkong.
REUTERS Reem en Rawan in Hongkong.

“Onleefbaar”

Reem en Rawan ontvluchtten hun familie omdat hun leven ‘onleefbaar’ was geworden nadat ze islam afzweerden, een misdaad in Saudi-Arabië. De jonge vrouwen probeerden naar Melbourne in Australië te vluchten, maar werden tijdens hun twee uur durende tussenstop in Hongkong tegengehouden, nadat de luchtvaartmaatschappij waarmee de zussen vlogen door de Saudische ambassade onder druk gezet werd om de tickets van de zussen voor hun vlucht vanuit Hongkong naar Melbourne te annuleren. 

De ambassade had inmiddels al twee plekken voor de meisjes geboekt op een vlucht naar de Saudische hoofdstad Riyaad en hun paspoorten geblokkeerd, waardoor de vrouwen niet verder konden reizen.

Tijdelijk visum

De vrouwen ontvluchtten daarop de luchthaven van Hongkong en brachten zes maanden in de stad door, waar ze met behulp van activisten en mensenrechtengroepen steeds van locatie wisselden. Hun advocaat probeerde intussen een veilige manier te vinden om de vrouwen het land uit te krijgen, aangezien de regering van Hongkong hen enkel een tijdelijk visum verleende tot ze ergens anders terecht konden.

Vandaag raakte bekend dat het eindelijk gelukt is om de zussen veilig het land uit te krijgen. “Na zes maanden waarin deze sterke, vastbesloten jonge vrouwen moesten schuilen voor de Saudische autoriteiten en hun gewelddadige familie, is het deze jonge vrouwen eindelijk gelukt om humanitaire visa te verkrijgen in een veilig land", kondigde hun advocaat aan. “Ze zijn nu in een ander land, waar ze hun levens als vrije vrouwen aanvangen, terwijl ze ernaar uitkijken te integreren in de lokale cultuur en bij te dragen aan hun nieuwe thuis en het leiden van hun levens als gelijken.”
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jef Heffens

    De manier waarop de meeste Saoedi's hun vrouwen behandelen is een man niet waardig. Dat zijn geen mannen maar achterbakse lafaards.

  • Josse Vos

    Vreemd dat zo'n toestanden mogelijk zijn in 2019.