Saudische minister ontkent hacken telefoon Amazonbaas Jeff Bezos

EPA
De Saudische minister van Buitenlandse Zaken prins Faisal bin Farhan al-Saud noemt de aantijging dat de Saudische kroonprins de telefoon van de baas van Amazon hackte ‘absurd’. Dinsdag schreef de Britse krant The Guardian dat Mohammed bin Salman de telefoon van Jeff Bezos zou hebben gehackt met een bericht via WhatsApp.

De eigenaar van de krant Washington Post en de kroonprins hadden kennelijk al enige tijd een vriendschappelijke berichtenuitwisseling. Begin mei 2018 kreeg Bezos het ongewenste document toegestuurd.

In het bericht van Salman zou een document met malware hebben gezeten dat data vanaf de telefoon van Bezos naar een andere locatie zou hebben verstuurd. In de uren daarna werden grote hoeveelheden data uit de telefoon van Bezos gehaald. Het is niet bekend wat dat precies inhield of wat er mee is gebeurd.

“Absurd is het juiste woord”, aldus Faisal. “Het idee dat de kroonprins de telefoon van Bezos zou hacken is onnozel.‘’ Ook de Saudische ambassade in Washington noemt de beschuldigingen van hacking “absurd”. 

Details over privéleven

Experts begonnen vorig jaar een onderzoek van de telefoon van Bezos nadat intieme details over zijn privéleven in het Amerikaanse roddelblad ‘National Enquirer’ verschenen waren. Saudi-Arabië ontkende eerder al dat de telefoon van Bezos het doelwit van een actie was geweest. 

Twee medewerkers van de Verenigde Naties zouden inmiddels voldoende bewijs hebben verzameld om de aantijging te kunnen onderbouwen, zeggen bronnen dichtbij de zaak.

Link met moord op Khashoggi?

Mensenrechtenexperten van de Verenigde Naties vragen vandaag een dringend onderzoek van de VS en andere betrokken partijen om te weten te komen of de Saudische kroonprins al of niet in de zaak betrokken is. De deskundigen, zoals Agnes Callamard, zeggen dat door hen ontvangen informatie suggereert dat Bin Salman “mogelijk betrokken” was met de bedoeling de berichtgeving van de Washington Post omtrent Saudi-Arabië “te beïnvloeden, zoniet het stilzwijgen op te leggen.”

De in Istanbul in oktober 2018 vermoorde en dissidente Saoedische journalist Jamal Khashoggi was columnist voor de Washington Post.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Mirco Montesanto

    Je hebt altijd slimmere it-ers die u er in kunnen luizen zonder dat je het zelf beseft, technologie liegt niet maar is wel manipuleerbaar.

  • jan wuyts

    je kunt beweren wat je wil maar de technologie kan je niet beliegen.