Saudische coalitie zegt dat wapens bij aanval uit Iran komen

AFP
Volgens de Saudische coalitie die de Houthi-rebellen in Jemen bestrijdt, tonen de eerste resultaten van het onderzoek naar de aanval op de Saudische oliecentrales aan dat de wapens die daarbij werden gebruikt, van Iraanse oorsprong zijn. De Iraanse president Hassan Rohani heeft de drone-aanval gerechtvaardigd. De Houthi’s “doen niets meer dan zich verdedigen” tegen Saudische bombardementen, klinkt het.

De woordvoerder van de Saudische coalitie, Turki al-Malki, vertelde tijdens een persconferentie vandaag dat er een onderzoek aan de gang is om ook de locatie te bepalen van waaruit de aanval werd gelanceerd.

De Verenigde Staten wezen eerder met een beschuldigende vinger naar Iran. Onder anderen de Amerikaanse Minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo en de minister van Energie, Rick Perry, hadden Iran de schuld gegeven van de aanval op de oliecentrales van Saudi Aramco.

AFP

Eerder waren er geruchten dat de aanval mogelijk uit Irak kwam, maar Irak heeft dat meermaals ontkend. De Iraakse premier Adel Abdel-Mahdi zei ook dat Washington zich ervan bewust is dat het Iraakse grondgebied niet gebruikt werd tijdens de aanval. Dat zouden de twee landen telefonisch besproken hebben en zijn ook overeen gekomen om informatie uit te wisselen.

In Irak bevinden zich verschillende milities en paramilitaire groeperingen die door Iran worden gesteund, waardoor het land zich in een delicate situatie bevindt tussen vijanden Iran en Saudi-Arabië, de belangrijkste bondgenoot van de Verenigde Staten in de regio.

EPA

Teheran heeft eerder alle betrokkenheid ontkend. President Rohani nam het intussen op voor de Houthi’s. “Jemen is het doelwit van dagelijkse bombardementen”, zei Rohani in Ankara in de marge van een top over het conflict in Syrië met zijn Russische en Turkse ambtgenoten Vladimir Poetin en Recep Tayyip Erdogan. “Het Jemenitische volk is verplicht om te reageren. Ze doen niets meer dan zich verdedigen.”

Sinds 2014 zijn grote delen van Jemen onder de controle van de Houthi’s, waaronder de hoofdstad Sanaa. Een militaire coalitie onder leiding van Saudi-Arabië probeert de rebellen te bestrijden met onder meer bombardementen.

Het soennitische Saudi-Arabië ziet de Houthi-rebellen als een hechte bondgenoot van de sjiitische aartsvijand Iran. 
15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • ROBERT GERTS

  Zolang er een religieuze leider aan het hoofd van eeen land staat, zal er ellende blijven! Ik ben er 100% zeker van dat iran hier achter zit! Ze kapen ook schepen! Het word idd eens tijd om dat lachwekkend landje op zijn plaats te zetten! En wat volgt er dan? Exodus van iraanse “vluchtelingen” naar de EU! Ga al maar voor de kust liggen met jullie bootjes!!

 • Danny De Graeve

  En waar was de USA om dat vuurwerk neer te halen? Ze krijgen er jaarlijks toch hun miljarden voor?

 • Robin Matthé

  Het lijken wel heel nauwkeurige aanvallen te zijn,en niet iedereen heeft daar de technologie voor...iets stinkt er aan dit zaakje.

 • Sobek Wessels

  De grote schurkenstaten zijn al meer dan 50j bekend en dat zijn de VS en Israel ,Rusland , China en de Grote EU landen als het VK , Duitsland en Frankrijk ! dat weten we allemaal ! Zij domineren alles op deze planeet en zorgen voor al de ellende en miserie , milieu problemen ezv ... Wie heeft al twee atoombommen tegen Burgers gebruikt ? En die gaat anderen Nu verbieden er te hebben ?

 • Peter Janssens

  De wapens die in Jemen worden gebruikt komen uit de VS en Europa !