Saudische (18) die haar land probeerde te ontvluchten, maar in Bangkok wordt tegengehouden, vreest voor haar leven: “Als ik terugga, vermoordt mijn familie me”

Rahaf Mohammed al-Qunun in haar hotelkamer in Thailand.
AFP Rahaf Mohammed al-Qunun in haar hotelkamer in Thailand.
De 18-jarige Saoedische vrouw, Rahaf Mohammed al-Kunun, die voor haar familie op de vlucht was geslagen en op de luchthaven van Bangkok werd tegengehouden, heeft toelating gekregen om samen met vertegenwoordigers van het VN-Vluchtelingenagentschap UNHCR de luchthaven te verlaten. Dat zegt de Thaise politie.

Diplomaten uit Koeweit en Saudi-Arabië zelf zouden op de luchthaven van Suvarnabhumi op gewelddadige wijze het paspoort van de achttienjarige vrouw afgepakt hebben, zodat ze niet verder kan reizen. Dit wordt door Human Rights Watch bevestigd. De mannelijke voogd van al-Qunun zou haar aangegeven hebben bij de autoriteiten, omdat hij geen toestemming zou hebben gegeven voor haar vlucht.

De Thaise autoriteiten poogden haar op een vlucht terug naar Koeweit te zetten, wat mislukte. “Dat is een belangrijke overwinning voor Rahaf", vindt vice-directeur van Human Rights Watch Azië Phil Robertson. 

Lees verder onder de tweet:

“Al-Qunun heeft bescherming en een vluchtelingenstatus nodig. Ze loopt gevaar als ze gedwongen wordt terug te keren naar Saudi-Arabië en moet daarom UNHCR mogen zien en om asiel mogen vragen. Thailand moet alle beslissingen die het UNHCR vervolgens neemt opvolgen", pleitte Robertson. “De vrouw vreest haar familie en haar vader, die voor de regering werkt. Gezien het aantal eremoorden in Saudi-Arabië, is haar vrees om vermoord te worden niet ongegrond.”

Intussen maakte de Thaise migratiedienst bekend dat de vrouw “niet tegen haar wil zal worden teruggestuurd”.  “Als ze niet terug wil, dan kunnen we haar niet terugsturen”, zegt Surachet Hakparn van de Thaise immigratiepolitie. 

Vertegenwoordigers van UNHCR kregen vandaag de toelating om met de 18-jarige Rahaf Mohammed al-Kunun te spreken. Na afloop werd beslist om de vrouw tijdelijk onder de hoede van de VN-organisatie te plaatsen. UNHCR “zal binnen de vijf dagen een beslissing nemen” over de zaak, zegt Surachet Hakparn van de Thaise immigratiepolitie. “Ze wordt niet langer vastgehouden door de migratiedienst.”

“Seksueel geweld en doodsbedreigingen”

Al-Qunun vreest door haar familie vermoord te worden omdat ze de islam heeft afgezworen. “Mijn familie is erg strikt en heeft me zes maanden lang in een kamer opgesloten omdat ik m’n haar had laten knippen”, zegt de jonge vrouw, die zeker weet dat ze in de gevangenis zal worden gestopt zodra ze weer voet op Saudische bodem zet. “Ik ben er 100% zeker van dat ze me zullen vermoorden wanneer ik uit de gevangenis kom. Ik ben bang en ik begin hoop te verliezen.”

Volgens een twintigjarige vriendin van de vrouw, die haar familie kent en eerder zelf al naar Australië gevlucht is, is de vrees van al-Qunun reeël. Dat meldt The Guardian, die contact met de vriendin heeft, maar haar enkel anoniem laat getuigen. De vrouw woont zelf sinds drie maanden in Sydney en ontvluchtte Saudi-Arabië zelf ook nadat ze naar eigen zeggen in dat land misbruikt werd. “Rahaf is een ex-moslima en heeft een erg strenge familie. Ze gebruiken geweld tegen haar en ze is al geconfronteerd met seksueel geweld”, zegt ze tegen de Britse krant. “Ze heeft een doodsbedreiging ontvangen van haar neef, die zegt dat hij haar bloed wil zien en dat hij haar wil vermoorden.”

De vrouw zegt dat ze Rahaf al-Qunun via een online groep heeft leren kennen en dat de vrouw een activiste en feministe is. “Er zijn veel feministische groepen in Saudi-Arabië die elkaar online proberen te helpen en beschermen. Ik ken vrouwen die voor andere vrouwen tickets kopen om te ontsnappen aan hun situatie.”

lees verder onder de tweet:

Al-Qununs zaak doet denken aan die van de 24-jarige Dina Ali Lasloom, die in april 2017 eveneens onderweg was naar Australië, maar tijdens een overstap op de Filipijnen door haar familie weer mee naar huis werd genomen. Met de telefoon van een Canadese toerist wist de vrouw toen nog een video te versturen, waarin ze vertelde bang te zijn te worden vermoord door haar familie. Wat er met haar gebeurd is na aankomst in Saudi-Arabië is onbekend.

Rahaf Al-Qunun (die haar Twitterinloggegevens inmiddels ook aan vrienden heeft gegeven, voor het geval haar iets overkomt) roept intussen via Twitter vanuit haar hotelkamer in Thailand de hulp in van westerse landen, een oproep waar voorlopig alleen Duitsland gehoor aan lijkt te hebben gegeven:

Een foto van Rahaf die van een van haar sociale mediakanalen komt.
REUTERS Een foto van Rahaf die van een van haar sociale mediakanalen komt.24 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jean Paul Peelos

  Vertegenwoordigers van de VN zijn niet te vertrouwen. Saoudi Arabië is daar immers voorzitter van de mensenrechtenraad en heeft daar bijna iedereen op de loonlijst staan. Maar dit is een echte vluchtelinge en moet bescherming krijgen van de internationale gemeenschap.

 • José Gonzales

  Ik wil haar onmiddellijk onderdak geven kom maar naar België. Voor zo iemand heb ik respect. En zij miet het halen en als ze het haalt verdient ze de Nobelprijs.

 • Christine Laevers

  Ik vrees het ergste. Zelfs ondergedoken in een land en zelfs met een andere identiteit , kunnen ze haar nog vinden. Hopelijk redt ze het.

 • ANN LIMBOS

  Awel, ze mag naar hier komen. Zij heeft dat meer nodig dan al die anderen die hier gratis binnen mogen.

 • aaron aerts

  Maar, Saudi is toch niet Dubai. Stuur ze naar Dubai en daar kan ze doen wat ze wilt. Toch.