Saudi-Arabië toont “bewijzen”: “Aanval zonder enige twijfel ondersteund door Iran”

De wapens, volgens Saudi-Arabië kruisraketten en drones, die bij de aanval zouden zijn gebruikt.
AP De wapens, volgens Saudi-Arabië kruisraketten en drones, die bij de aanval zouden zijn gebruikt.
Het Saudische regime heeft op een persconferentie brokstukken van de drones en andere wapens getoond die gebruikt zouden zijn bij de aanval op olie-installaties in Saudi-Arabië zaterdag. Volgens het ministerie van Defensie is er “onweerlegbaar bewijs” dat Iran achter de aanval zat. 

In een grote zaal in de hoofdstad Riyadh heeft het Saudische ministerie van Defensie tientallen brokstukken tentoongesteld die gebruikt zouden zijn bij de aanval. Volgens de Saudi's gaat het zowel om drones als om kruisraketten die vanuit het noorden zijn afgevuurd op de olie-installaties van Abqaiq en Khurais, de grootste van de wereld. “En sowieso niet vanuit Jemen. Deze aanvallen zijn onweerlegbaar door Iran ondersteund.” 

Saudisch woordvoerder kolonel Turki al-Malki bij de persconferentie. "De aanval werd vanuit het noorden gelanceerd en werd ontegensprekelijk ondersteund door Iran", zei hij.
AP Saudisch woordvoerder kolonel Turki al-Malki bij de persconferentie. "De aanval werd vanuit het noorden gelanceerd en werd ontegensprekelijk ondersteund door Iran", zei hij.

Vanuit Iran zouden in totaal 25 Delta Wing-drones en zogenaamde Ya Ali-kruisraketten afgevuurd zijn. De exacte locatie vanwaar de wapens zijn vertrokken, is nog niet bekend. Pas als daar meer duidelijkheid over is, zal er actie worden ondernomen, klonk het. Een woordvoerder van Defensie, kolonel Turki al-Malki, wilde niet ingaan op de vraag wat voor actie dat zou zijn.

Al-Malk ontkende ook dat zijn land ondanks de miljardeninvesteringen in Defensie niet goed voorbereid was op de aanvallen en ze niet heeft kunnen afslaan. Volgens hem heeft Saudi-Arabië al meer dan 230 kruisraketten weten te onderscheppen. “Er is geen land in de wereld dat zo vaak met kruisraketten wordt aangevallen.”

AP

Meer sancties

De Amerikaanse president Donald Trump heeft intussen opdracht gegeven de sancties tegen Iran "substantieel op te voeren" na de aanvallen. "Ik heb de minister van Financiën net opgedragen de sancties tegen Iran substantieel op te voeren!", tweette Trump vanmiddag. De president kondigde aan dat details over de nieuwe sancties binnen de 48 uur bekend zullen zijn.

Trump zei daarnaast tegen journalisten dat zijn land “veel opties” heeft om Teheran van antwoord te dienen. “Er zijn veel opties. Er is de ultieme optie en er zijn veel opties van een lagere rang dan deze”. Hij alludeerde daarbij op een militaire operatie tegen Teheran.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo noemde de aanvallen een “oorlogsdaad”. “De aanval draagt de digitale vingerafdrukken van de ayatollah” Ali Khamenei, de geestelijke leider in Iran, zo zei het hoofd van de Amerikaanse diplomatie. De minister bestempelde de Houthi-rebellen die de aanval hebben opgeëist als “leugenaars”. De geheime diensten zijn “zelfverzekerd” dat de Houthi’s niet over de ingezette wapens beschikken. 

Washington is zijn campagne van maximale druk op Iran aan het opdrijven. Die begon nadat de Verenigde Staten zich hadden teruggetrokken uit het nucleaire akkoord van 2015 tussen Iran en de grootmachten. 

De spanningen namen deze week toe na de aanvallen op de grote Saudische olie-installaties, opgeëist door de Houthi-rebellen in Jemen, die met Iran gelieerd zijn. Saudi-Arabië en de VS geven Iran dus de schuld van de aanval, hoewel Teheran de beschuldiging ontkent. De Houthi-rebellen nemen de schuld op zich en zeggen de aanvallen uitgevoerd te hebben als vergelding tegen Saudische bombardementen tijdens de burgeroorlog in Jemen de afgelopen vier jaar. Volgens hen zijn de satellietbeelden die de VS maakten van de schade “gefabriceerd”. 

Iran ontkent ook maar enige rol te hebben gespeeld in de aanvallen. De islamitische republiek geeft de Jemenitische Houthi-rebellen wel politieke steun. De Iraanse president Hassan Rohani zei eerder vandaag dat Iran gesprekken met de VS alleen zou overwegen als Washington een blijk van goede wil geeft en zijn "maximum pressure"-campagne stopzet. 

AP

VN sturen deskundigen

Na de aanvallen op de belangrijke olie-installaties in Saudi-Arabië hebben de Verenigde Naties een team van experts voor onderzoek naar het koninkrijk gestuurd. De deskundigen van de VN zijn al vertrokken, zei VN-secretaris-generaal António Guterres vandaag in New York.

Saudi-Arabië nodigde eerder al internationale experts officieel uit om mee te werken aan een onderzoek naar de aanvallen, ook experts van de VN.

REUTERS
AP24 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • johan vermeersch

  Amerika en bewijzen zijn zaken die niet goed samen gaan......

 • Tom Lemmens

  De VS zit weer anderen te beschuldigen om zo internationale sancties tegen Iran te kunnen waar maken.Bewijs dit bewijs dat allemaal cinema zoals altijd!Oorlog is de grootste handel voor de Amerikanen.Zo kunnen ze weer een islamitisch land kapot bombarderen!!

 • Marc Verdonck

  SA en Mossad zijn de daders bewijzen zullen er volgen als militaire die elk object kunnen detecteren beginnen praten. We hebben een klokkeluider nodig om de echte lafaards eruit te halen. Van SA weten we dat zelfs hun ambassades moordwapens zijn.

 • frans Venloo

  Dat is nu eens een stokpaardje van de grote Truimps om een reden te vinden tot oorlog en afweer te verkopen aan de oliestaten , zal terug een centje opbrengen. Mogelijk zit de VS zelf achter de aanslagen ze zien zelfs ene vlieg opstijgen waarom zouden ze dan niet weten vanwar ze komen ?

 • Albert De Vries

  "De Amerikaanse president Donald Trump heeft het Amerikaanse ministerie van Financiën de opdracht gegeven de sancties tegen Iran 'substantieel op te voeren' " En is de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties hiermee akkoord ?

Video