Saudi-Arabië stopt met geseling (maar zwijgt over amputatie en onthoofding)

De Saudische blogger Raid Badawi is in 2015 veroordeeld tot 10 jaar cel én 1.000 zweepslagen. De veroordeling leidde tot internationaal protest door mensenrechtenorganisaties. Foto:  Amnesty International demonstreert voor de Saudische ambassade in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen.
EPA De Saudische blogger Raid Badawi is in 2015 veroordeeld tot 10 jaar cel én 1.000 zweepslagen. De veroordeling leidde tot internationaal protest door mensenrechtenorganisaties. Foto: Amnesty International demonstreert voor de Saudische ambassade in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen.
Saudi-Arabië stopt met het geselen van veroordeelden als vorm van straf. Dai meldde persbureau Reuters vrijdagavond op basis van rechtbankdocumenten. De zweep- en stokslagen worden omgezet  in gevangenisstraffen en/of boetes. 

 Amnesty International spreekt van een “klein stapje” in de goede richting. “Maar Saudi-Arabië neemt wel meer stapjes, vooral als pr, en die blijken dan later niet zoveel te betekenen”, reageert een woordvoerder van de mensenrechtenorganisatie .

Amnesty is bijvoorbeeld benieuwd of de maatregel ook geldt voor politieke gevangenen. “Saudi-Arabië staat wereldwijd samen met China en Iran overigens nog steeds in de top drie van landen met het hoogste aantal doodstraffen”, zegt de woordvoerder. “En dat neemt alleen maar toe.” In het eigen jaarrapport over 2019 meldde de organisatie deze week nog dat er in Saudi-Arabië 184 executies zijn uitgevoerd, tegen 149 een jaar eerder. Ook minderjarigen riskeren in het soennitische koninkrijk terechtgesteld te worden.

Het land werkt in het buitenland aan zijn imago, stelt Amnesty. “We zijn nu dus gematigd positief. Als het betekent dat álle gewetens- en politieke gevangenen nu ook geen stok- en zweepslagen meer krijgen, dan zijn we blij. Maar dat is ons dus nog allemaal niet duidelijk.” Andere vormen van lijfelijke straffen, zoals amputatie of onthoofding, lijken niet te zijn uitgebannen.

Absher

Een van de imago-ingrepen is het in 2018 ingevoerde besluit dat vrouwen toelaat een auto te besturen. Maar of vrouwen zo meer ruimte krijgen, is nog maar de vraag.  Sprekend voorbeeld is de populariteit van de smartphone-app Absher. Deze is ontwikkeld door het Saudische ministerie van Binnenlandse Zaken en is er officieel op gericht om de administratie makkelijker af te handelen, maar helpt mee de onderdrukking van vrouwen in stand te houden. Zo krijgt een mannelijke voogd via de app een alarmbericht als een vrouw haar paspoort wil gebruiken om naar het buitenland te reizen. Absher telt meer dan elf miljoen gebruikers.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Freddy Knes

    saudi arabie en china worden hier genoemd als plaatsen waar de mens niet veel waarde heeft, ben er akkoord mee, maar waarom blijven wij de goeden van het westen dan massaal olie en goederen bedelend kopen in die 2 genoemden,dat blijft voor mij de vraag

  • Jan Vannuffelen

    Wat een leuk land toch om in te leven .