Saudi-Arabië past verhaal nog een keer aan: “Moord op Khashoggi werd met voorbedachten rade gepleegd”

AFP
De verdachten van de moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi pleegden de feiten “met voorbedachten rade”. Dat besluit de Saudische procureur-generaal uit de informatie die Saudi-Arabië vanuit Turkije ontvangen heeft. De verklaring gaat regelrecht in tegen eerdere verklaringen van Riyad, waarbij het nog heette dat Khashoggi’s dood een ongeluk was door een uit de hand gelopen vechtpartij.

Een en ander staat te lezen in een officiële verklaring die Riyad gepubliceerd heeft. Jamal Khashoggi verdween op 2 oktober bij een bezoek aan het Saudische consulaat in de Turkse stad Istanbul.

De bocht komt er nadat Saudi-Arabië wekenlang ontkende iets met de dood of de verdwijning van Khashoggi te maken te hebben. Zaterdag wijzigde Riyad dat verhaal en werd gesteld dat de journalist begin oktober per ongeluk omgekomen was bij een gevecht in het Saudische consulaat in Istanbul. Maar ook dat verhaal is dus bijgesteld.

Volgens de Turken werd Khashoggi gedood door een moordcommando van 15 man, dat speciaal vanuit Riyad werden overgevlogen.

Intussen werden al 18 verdachten, allemaal Saudi’s, opgepakt. Verscheidende verantwoordelijken van de inlichtingendiensten werden al ontslagen. 

Het staatspersagentschap Anadolu meldt verder dat Turkse aanklagers tot dusver de verklaringen hebben opgetekend van 38 bedienden van de ambassade van Saudi-Arabië in Istanbul. Dat kadert in het onderzoek naar de moord op Jamal Khashoggi.

De medewerkers van de ambassade kregen de vraag of ze iets uitzonderlijks gezien hadden op de dag dat Khashoggi voor het laatst levend werd opgemerkt, namelijk toen hij de ambassade binnenstapte. En ook of ze eventueel de 15 mannen die vermoedelijk te maken hebben met zijn verdwijning hadden gezien.

Er moeten nog vijf medewerkers van de ambassade ondervraagd worden. Het is niet duidelijk, of de bedienden die ondervraagd werden de Turkse nationaliteit hebben. 
15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Berthie Gijsen

  Ze blijven maar zeveren hier over die moord? Wat met de honderdduizenden moorden overal ter wereld door die moordzuchtige dictators?Oorlogen? Niets .Doe daar iets aan.

 • Gerard Braeckmans

  En waar is het lijk?

 • Roger Rymen

  En nu maar enkele zondebokken aanduiden en opofferen, dan zijn Trump en de wapenleveranciers (Europa) ook weer tevreden.

 • Dirk Peeters

  Wanneer de kroonprins teveel reputatieschade aan de koning begint te berokkenen, dan verdwijnt die toch gewoon zoals sommige van zijn familieleden. Beschaafd land ...

 • Patrick Braekeveldt

  Scenarioschrijvers in S.A is doen blijkbaar overuren !