Sarkozy wijst op noodzaak EU-president

UNKNOWN

De Franse president Nicolas Sarkozy heeft in aanwezigheid van de gewezen Britse premier Tony Blair opnieuw de noodzaak van het ambt van EU-president aangekaart.

Raadsvoorzitterschap
Het is niet goed dat het raadsvoorzitterschap elke zes maanden verandert, zei Sarkozy vandaag in Parijs. Bovendien is het lastig als de raadsvoorzitter tegelijkertijd staatsleider van het betrokken land is. "Ik hoop dat ik de laatste van deze soort zal zijn", zei Sarkozy met het oog op het in juni beginnende Franse raadsvoorzitterschap.

Volgens het nieuwe EU-verdrag, dat in 2009 in werking zal treden, wordt de EU-president telkens voor tweeënhalf jaar benoemd. Sarkozy had zich volgens persberichten vroeger al ingezet voor Blair als kandidaat voor die functie.

Socialist
Sarkozy had Blair bij het begin van de kiesstrijd voor de Franse gemeenteraadsverkiezingen naar Parijs uitgenodigd. "Natuurlijk is hij een socialist, maar zo een als hij heeft een plaats in de Franse regering verdiend", zei Sarkozy. Blair revancheerde zich met een compliment over Sarkozy's enorme energie, die hij "op alle gebieden" toont, zei hij in een toespeling op het mogelijk nakende huwelijk van de president met het Italiaanse voormalige topmodel Carla Bruni.

Europese defensie
Sarkozy bekrachtigde zijn verlangen naar een gemeenschappelijke Europese defensie. "Onze verdediging mag niet van de voorzienigheid of van de Verenigde Staten afhangen", zei Sarkozy. Blair sprak zich in zijn in het Frans gehouden toespraak onder andere uit voor een wereldwijde samenwerking bij de vluchtelingen- en immigratiepolitiek. (dpa/ka)