Sarkozy vervolgd voor illegale financiering: bezwaar ex-president verworpen

AFP
De Grondwettelijke Raad in Frankrijk heeft het bezwaar van ex-president Nicolas Sarkozy tegen zijn vervolging in de zaak-Bygmalion verworpen. Hij wordt daarin beschuldigd van “illegale financiering van een verkiezingscampagne”. Door die beslissing wordt een proces tegen de ex-president zo goed als onafwendbaar.

Sarkozy werd in februari 2017 naar de correctionele rechtbank doorverwezen, omdat hij de toegelaten drempel voor verkiezingsuitgaven met meer dan 20 miljoen euro had overschreden tijdens zijn herverkiezingscampagne in 2012. De voormalige president van Frankrijk voerde aan dat hij niet opnieuw terecht kan staan, omdat de controlediensten hem in 2013 al financieel hadden beboet voor 360.000 euro. De verdediging van Sarkozy baseerde zich op het principe "non bis in idem", een begrip waarmee volgens het recht iemand niet twee keer voor hetzelfde feit kan worden gestraft.

Gelijkheid

In hun beslissing stellen de rechters dat, in het geval van Nicolas Sarkozy, de financiële sanctie uit 2013 en de opgelegde strafrechtelijke sanctie - een boete van 3.750 euro en een celstraf van één jaar - van toepassing waren op "identieke" feiten, met name op de toegestane limiet om campagnekosten te overschrijden. Maar de rechters zijn ook van mening dat de financiële sanctie en de strafsanctie verschillend van aard zijn en te maken hebben met verschillende "maatschappelijke belangen". 


De financiële sanctie is immers bedoeld om "gelijkheid tussen kandidaten tijdens de verkiezingscampagne" te waarborgen, terwijl de strafrechtelijke repressie van dezelfde feiten "het bestraffen van mogelijke inbreuken op de betrouwbaarheid van kandidaten en verkozenen" beoogt. 

"Dit is zeer teleurstellend", reageert Emmanuel Piwnica, de advocaat van Sarkozy, die volhoudt dat het hier gaat om "een cumulatie van vervolgingen". 

Twee keer zoveel

De afwijzing door de controlecommissie van de door Sarkozy ingediende facturen, in 2013 door de Grondwettelijke Raad bevestigd, ging over een geringer bedrag van 363.615 euro. Maar ze vond plaats vóór de lente van 2014, toen een uitgebreid systeem van valse facturen in verband met de kost van verkiezingsmeetings - georganiseerd door het communicatiebureau Bygmalion - aan het licht kwam.

Sarkozy’s campagnestaf zou er een dubbele boekhouding op na hebben gehouden en op fictieve rekeningen lagere kosten aan evenementenbureau Bygmalion hebben opgevoerd dan feitelijk werden betaald. De campagne zou twee keer zoveel hebben gekost als de Franse wet toestaat. Sarkozy houdt vol dat hij niets wist van de schaduwboekhouding.

Bij de Franse Hoge Raad loopt nog een cassatie die Sarkozy heeft aangetekend.

Chirac

Nicolas Sarkozy, die niet langer actief is in de politiek, is het tweede voormalige Franse staatshoofd dat wordt doorverwezen naar de rechtbank voor een politiek-financieel dossier in de loop van de Vijfde Republiek. In 2011 werd ook Jacques Chirac veroordeeld voor een zaak van fictieve jobs in het stadhuis van Parijs. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.