Sarkozy verontwaardigd na executie Franse gijzelaar

UNKNOWN
De Franse president Nicolas Sarkozy heeft de dood bevestigd van de Franse gijzelaar Michel Germaneau. De 78-jarige man, die in april ontvoerd werd in de Sahel-regio in Niger, werd geëxecuteerd door leden van al-Qaida in de Islamitische Maghreb (Aqmi).

In een geluidsboodschap van Aqmi verklaarde een leider van de organisatie dat Germaneau gedood werd als wraak voor de aanval van Franse en Mauritaanse troepen in het noorden van Mali vorige week. Daarbij kwamen zes van hun leden om.
 
Sarkozy noemt de daad "barbaars en afschuwelijk". De president benadrukte dat de actie niet onbestraft zal blijven en roept ondertussen op om de Sahel-regio te vermijden.

Geen rechtvaardiging
De commissaris voor Vrede en Veiligheid van de Afrikaanse Unie, Ramtane Lamamra, heeft de moord "zeer krachtig" veroordeeld. "Niets kan de executie van een gijzelaar rechtvaardigen", zei Lamamra in het Oegandese Kampala, waar de vijftiende top van de organisatie plaatsvindt. "En zeker niet de weigering van een land om losgeld te betalen, of een legitieme operatie die een land uit de regio met eigen middelen en bijstand van een derde partij kan uitvoeren." (afp/ypu)

Michel Germaneau
UNKNOWN Michel Germaneau