Sarkozy verkiest bad boven douche in nieuw vliegtuig

UNKNOWN

Omdat een douche nemen in het vliegtuig zelfs voor kleine mensen wat ongemakkelijk is, heeft de Franse president Nicolas Sarkozy bij zijn bestelling voor een nieuw presidentieel vliegtuig, een Airbus A330, geopteerd voor een ordinaire badkuip. Zo kan de bewoner van het Elysée bij zijn talrijke staatsbezoeken toch proper achter de oren gewassen in den vreemde arriveren. Dat meldt het satirische weekblad Le Canard Enchaîné.
 
De om zijn onversaagdheid bekende Franse president neemt aldus het risico dat bij luchtzakken en andere turbulenties het water uit de badkuip spat.
 
Aangepaste rookmelder
Ook het rookmeldingssysteem van de Air Sarko One wordt aangepast om aan een andere gril van de president - een sigaartje roken op grote hoogte - te voldoen.
 
176 miljoen
Het vliegtuig zal, badkuip inclusief, een slordige 176 miljoen euro kosten en zal in de herfst geleverd worden. In plaats van de voor dat type gebruikelijke 324 zitplaatsen zal de Air Sarko slechts 60 zitjes tellen. Theoretisch mogen ook mindere goden ("gewone" ministers) van het toestel gebruik maken, maar de presidentiële vliegbehoeften staan wel voorop. (dpa/eb)