Sarkozy trekt klacht over sms in

UNKNOWN

De Franse president Nicolas Sarkozy heeft zijn klacht tegen het magazine Nouvel Observateur ingetrokken. Sarkozy had het blad aangeklaagd omdat de website nouvelobs.com bericht had over een sms die Sarkozy vlak voor zijn huwelijk met Carla Bruni naar zijn ex-vrouw Cécilia zou gestuurd hebben. Daarin zou hij geschreven hebben "Als je terugkomt, blaas ik alles af".

Gebrek aan eerlijkheid
In een open brief in de krant Le Monde met als titel "Stop de laster!" beschuldigt Bruni de journalist vandaag van een gebrek aan "eerlijkheid" en verdedigt ze met vuur de houding van haar man in deze zaak. " Wat vooral oneerlijk en verontrustend is, is dat de "informatie" op geen enkel moment geverifieerd werd", zo schrijft ze.

"Mijn man valt de persvrijheid niet aan. In plaats van zich te gedragen als een despoot, verdedigt hij de vrijheid van iedereen". Bruni voegt er wel aan toe dat hij "zijn klacht zopas heeft ingetrokken".

Valsheid in geschrifte
Sarkozy had klacht ingediend wegens "valsheid in geschrifte, gebruik van valse documenten en heling" tegen de website van Nouvel Observateur (nouvelobs.com) wegens het bericht over de sms die hij acht dagen voor zijn huwelijk met Bruni op 2 februari zou gestuurd hebben. Het was de eerste keer sinds 1958 dat een Franse president in functie klacht indiende tegen een persorgaan.

Intimidatie
"De klacht van de president was er een om te intimideren en ze houdt niet stand voor het gerecht. Het was dus logisch dat hij ze vroeg of laat moest intrekken", reageert journalist Airy Routier, die het artikel schreef. Met het intrekken van de klacht wordt ook het gerechtelijke onderzoek beëindigd.

Excuses
Routier zegt wel dat hij zich geëxcuseerd heeft bij het koppel Sarkozy-Bruni en betreurt dat hij hen 'gekwetst' heeft. Maar hij blijft volhouden dat zijn informatie klopte. "Ik heb in de brief met excuses de waarachtigheid van de sms niet in twijfel getrokken. Ik blijf wat dat betreft bij mijn standpunt", aldus Routier.

Betrouwbare bronnen
Hij zegt dat hij zijn artikel geschreven heeft op basis van "betrouwbare mondelinge informatie", maar erkent dat hij de sms nooit gezien heeft. Cécilia Ciganer, de ex van Sarkozy, ontkende tijdens haar verhoor begin maart dat ze dergelijke sms heeft ontvangen.

De directie van Nouvel Observateur, die toegeeft dat ze de informatie niet had moeten laten publiceren, verdedigde vandaag opnieuw de goede intenties van haar journalist. (afp/ka)