Sarkozy pleit voor nauwere Brits-Franse betrekkingen

UNKNOWN

De Franse president Nicolas Sarkozy heeft voor zijn staatsbezoek aan Groot-Brittannië gepleit om de Frans-Britse betrekkingen te verdiepen. Beide landen moeten "niet alleen hoffelijk, maar ook vriendelijk" met elkaar omgaan", zei Sarkozy op de BBC-radio. Groot-Brittannië en Frankrijk moeten onder andere nauwer samenwerken bij kwesties als de illegale immigratie en defensie, zei de president. "De vriendschap moet meer zijn dan een principiële kwestie. Ik wil dat met concrete plannen in de economie, veiligheid en defensie staven."

Gesprek met Brown
Sarkozy is tot morgen samen met zijn echtgenote Carla te gast bij koningin Elizabeth II op het kasteel van Windsor bij Londen. Morgen staat ook een ontmoeting tussen Sarkozy en premier Gordon Brown in Downing Street op het programma. De gespreksonderwerpen strekken zich daarbij vermoedelijk uit over de turbulenties op de financiële markten, over de energievraagstukken tot het engagement in Afghanistan.

Gespannen relatie
De Brits-Franse betrekkingen waren tussen de voorgangers van Sarkozy en Brown, Jacques Chirac en Tony Blair, vooral wegens de Irakoorlog gespannen. Vanmiddag zal Sarkozy een toespraak houden voor de beide kamers van het parlement in Londen. Aansluitend zijn hij en zijn vrouw op een staatsdiner in Windsor uitgenodigd. (afp/adv)