Sarkozy neemt nieuwe start

UNKNOWN

In Frankrijk zijn zowel linkse als rechtse waarnemers het erover eens dat de linkse overwinning in de gemeenteraadsverkiezingen afgelopen weekend te maken heeft met de "people president", die teveel heeft uitgepakt met zijn liefdesleven en zijn kiesbelofte van meer welvaart (nog) niet heeft ingelost. Terwijl alle ogen gericht waren op het Elysée, bleeft Sarkozy ongewoon terughoudend.

Waarschuwing
Enkel in één grootstad behaalde rechts een overwinning: in Bordeaux met oud-premier Alain Juppé. Maar uitgerekend hij werd vorig jaar door Sarkozy uit de regering gezet en kwam op met de voor de regering kritische centrumpartij ModDem. Zelfs de regeringsgezinde krant Le Figaro ziet in de gemeenteraadsverkiezingen een "waarschuwing" aan de regering.

De nieuwe Sarkozy
Sarkozy doet intussen pogingen om de kiezer terug te winnen: Ray-Banbril en andere opzichtige accesoires blijven nu in zijn lade liggen en ex-model Carla Bruna vermijdt als first lady de eens geliefde paparazzi. De "nieuwe president" is gearriveerd: Sarkozy laat zich minder zien, stuurt zijn ministers naar het front en concentreert zich op enkele, ernstige politieke optredens. Zo trekt hij morgen naar Toulon om er te praten over migratie en integratie, een thema waarmee rechts altijd kan scoren.

Beleid
In Parijs vraagt men zich wel af of de president naast zijn regeringsstijl ook de hervormingskoers zal veranderen. Sarkozy toont grote gespreks-en compromisbereidheid, maar maakte eerder wel al duidelijk dat hij niet van zijn beleid wil afwijken. "Ik ben voor vijf jaar verkozen. Ik zal aan het einde van mijn legislatuur beoordeeld worden", zo zei hij.

Sarkozy heeft ook nog een troef: de socialisten staan regionaal dan wel sterk, op nationaal vlak is de partij zo verlamd door interne strijd dat ze haast "onhoorbaar" geworden is. (dpa/gb)

UNKNOWN