Sarkozy laat informatie controleren op het internet

De Franse president Nicolas Sarkozy heeft sinds deze week iemand in dienst die het internet moet controleren. De 24-jarige UMP-militant Nicolas Princen moet alles nalezen wat er op het internet over de president verschijnt. Fervente internetgebruikers zijn daar niet blij mee.

Internetbewaker
Princen maakt deel uit van de pers-en communicatiedienst op het Elysée en werd aangesteld na de nederlaag van rechts bij de gemeenteraadsverkiezingen in Frankrijk. Hij heeft als taak na te gaan wat er op het net circuleert over de president: op blogs, informatiesites, video's. "Hij maakt een persoverzicht net zoals dat voor de klassieke media gebeurt", luidt het op het Elysée. Maar internauten zijn ongerust over de maatregel. Ze hebben het over "het oog van Sarkozy op het net", "KGB Web" en "Big Brother".

Intimidatie of erkenning?
Volgens Olivier Monnot, redactioneel verantwoordelijke van blogonautes.fr, hangt het ervan af wat de bedoeling van die internetbewaker is: "Als het intiatief bedoeld is om bloggers te intimideren of de vrijheid van meningsuiting te beteugelen, is dit natuurljk problematisch. Als er enkel een overzicht gemaakt wordt van wat op het web verschijnt, zoals ook bij vele bedrijven en politieke partijen gebeurt, dan is dit interessant want eigenlijk een vorm van erkenning." (belga/gb)