Sarkozy: "Doek de Schengen-zone op"

AP
De voormalige Franse president Sarkozy lanceert een heel radicaal voorstel om de Schengenzone te vervangen. Hij stelt voor om de zone te vervangen door landen die elk eenzelfde migratiebeleid voeren. Dat moet volgens Sarkozy het welvaartstoerisme tegengaan binnen de Europese Unie.

De huidige Schengenzone, die vrij verkeer van personen mogelijk maakt, moet worden opgedoekt volgens de Franse ex-president Sarkozy. In een Schengen II moeten lidstaten een gemeenschappelijk migratiebeleid nastreven. Dat moet nieuwkomers weerhouden om "het land uit te kiezen waar de sociale uitkeringen het meest genereus zijn".

In het Franse weekblad 'Le Point' pleit Sarkozy ook voor één grote economische zone tussen Frankrijk en Duitsland. De voorstellen van Sarkozy zijn een poging om het extreemrechtse Front National weerwerk te bieden volgens analisten. Het FN verdedigde tijdens de campagne de herinvoering van grenzen om de migratie aan te pakken. De extreemrechtse partij van Marine Le Pen stevent af op een overwinning voor de verkiezingen van het Europees Parlement.