Sarkozy: "Beschuldigingen maken van mijn leven een hel"

Voormalig Frans president Nicolas Sarkozy.
AFP Voormalig Frans president Nicolas Sarkozy.
Frans ex-president Nicolas Sarkozy (63) zegt dat de beschuldigingen van illegale Libische financiering van zijn verkiezingscampagne in 2007 leugens zijn die van zijn leven een hel maken. Dat meldt Le Figaro, die citeert uit Sarkozy's verklaringen aan de magistraten. De ex-president is gisteren na twee dagen verhoor vrijgelaten.

Het gerecht heeft een vooronderzoek ingeleid tegen het vroegere staatshoofd, dat onder gerechtelijk toezicht is geplaatst. Sarkozy, die de hem ten laste gelegde feiten ontkent, is aangeklaagd wegens "passieve corruptie, illegale financiering van een verkiezingscampagne en misbruik van Libisch overheidsgeld", aldus dezelfde bron.

Le Figaro kon naar eigen zeggen de hand leggen op de verklaringen van Sarkozy. "Sinds 11 maart 2011 is mijn leven een hel", zo zei de voormalige president, die meent op basis van verklaringen van de voormalige Libische dictator Moammar Kadhafi en zijn entourage, en de Frans-Libanese zakenman Ziad Takieddine beschuldigd te worden zonder enig materieel bewijs.

Nicolas Sarkozy was president van Frankrijk van mei 2007 tot 15 mei 2012. Het gerecht onderzoekt nu of zijn verkiezingscampagne in 2007 illegaal gefinancierd werd. Hij zou miljoenen euro's hebben aangenomen van de voormalige dictator Kadhafi. Bij de jongste presidentsverkiezingen deed Sarkozy opnieuw een gooi naar de macht, maar hij sneuvelde in de voorverkiezingen.

Tegenover televisiezender TF1 zei Sarkozy vandaag dat er tijdens zijn gevangenzetting "geen enkel nieuw element" tegen hem is "geproduceerd". "Ik moet de Fransen de waarheid zeggen: ik heb nooit hun vertrouwen verraden", aldus de vroegere president die zei alle vragen van de speurders te hebben beantwoord "en geen enkel moment in moeilijkheden" is geweest.
18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Edmond Dillien

  Beschuldigingen maken van zijn leven een hel, wel Mr Sarkozy welkom op de benedenverdieping daar waar de politici het meeste over zeggen maar het minste aan doen. integendeel zij maken er voor het gewone volk in vele gevallen "de hel" van door hun "politiek correcte" houding leven zij enkele verdiepingen hoger dan het gewone volk en weten zij niet meer hoe het er op straatniveau meestal aan toe gaat.

 • Anthony van der Borght

  Daar kon hij zich aan verwachten .. dat alles komt uit .. !!!!! Gelijk hoelang dat het duurd ik zou mij beschamen dat zit juist op geld ..

 • Cédric Nuyts

  walgelijke corrupte figuur zoals zovele....

 • Didier VandeVyver

  In Belgie is dit niet mogelijk nochthans zijn er hier dossiers voor jaren werk voor Justitie, zelfs overuren zouden er moeten geklopt worden om alles uit te spitten.

 • piet devlieger

  Tja, Napoleonneke Sarkozy - je bent een beetje verder gesprongen dan je stokje lang is, hé. En er komen nog een paar onfrisse zaken in de toekomst. Alleen al voor de domme manier waarop je de zaken hebt aangepakt verdien je al een celstraf. Als je dan toch corrupt bent zorg er dan voor dat je het zo doet dat het er niet vingerdik op ligt. Niets leuker dan zo'n arrogant baasje op zijn bek te zien gaan.