Sarajevo herdenkt doden met 11.541 lege stoelen

AP
Twintig jaar na de start van de belegering van Sarajevo herdenken duizenden Bosniërs vandaag de slachtoffers van de oorlog. Op de hoofdboulevard van de stad vond vandaag een concert plaats voor 11.541 lege stoelen, symbool voor het aantal slachtoffers van het beleg van de stad door de Bosnische Serviërs.

"Waarom ben je niet hier?", zong het koor, begeleid door een klein symfonisch orkest. Voor het podium bevond zich een veelzeggende verzameling lege stoelen: 11.541 stuks, verspreid over 825 rijen over een lengte van zo'n 800 meter. In sommige rijen waren de stoelen kleiner, symbool voor de kinderen die het leven lieten. De 'kinderstoelen' waren bedekt met knuffelberen, schoolschriftjes, bloemen...

Horror
"Ik beeld mij de mensen in die gedood werden, zittend op die stoelen. Mijn hart breekt als ik aan hun families en de horror van het beleg denk", prevelt de gepensioneerde Hazima Hadzovic. Over de hele lengte van de laan worden de namen van de slachtoffers alfabetisch getoond op reuzenschermen. De vitrines van de winkels zijn versierd met affiches van culturele evenementen die tijdens de slag om Sarajevo plaatsvonden. Het merendeel van de liederen zijn gecomponeerd tijdens de slag.

De oorlog in Bosnië-Herzegovina (1992-1995) tussen Serviërs, moslims en Kroaten kostte het leven aan minstens 100.000 mensen. Meer dan 2,2 miljoen mensen, of de helft van de bevolking destijds, sloeg op de vlucht.

AFP
AP
REUTERS
REUTERS
AP