Saoedische vrouwen mogen binnenkort met de auto rijden

AFP
De Saoedische regering heeft beslist: Saoedische vrouwen mogen vanaf 24 juni met de auto rijden. "Aan alle voorwaarden is voldaan", aldus generaal Mohammed al-Bassami, directeur van het Departement Verkeer van Binnenlandse Zaken. Vrouwen vanaf 18 zullen het recht krijgen een rijexamen af te leggen.

In vijf grote steden openen rijscholen voor vrouwen. Saoedische vrouwen die al een rijbewijs uit een ander land hebben, kunnen dat omwisselen voor een Saoedisch rijbewijs.

Koning Salman besliste in september 2017 om vrouwen niet langer te verbieden met de auto te rijden, in het kader van nieuw beleid aangestuurd door kroonprins Mohammed bin Salman.

Saoedi-Arabië was het enige land ter wereld dat vrouwen verbood achter het stuur te kruipen. Het ultraconservatieve moslimland voert nu een reeks hervormingen door die vrouwen meer laten deelnemen aan het economisch en sociaal leven. Vrouwen kunnen voortaan ook een bedrijf opstarten en voetbalwedstrijden of concerten bijwonen. Toch worden vrouwen nog steeds onderdrukt door een systeem van mannelijke voogdij. Ze hebben toestemming nodig van een man binnen hun familie om te reizen, te studeren of bepaalde beroepen uit te oefenen.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Caroline Bex

  Een daling bedoel je, Guido? Toen er in België nog gediscrimineerd mocht worden op basis van geslacht, was de premie voor vrouwen lager dan die voor mannen. Vrouwen hebben misschien meer ongelukjes, de zware accidenten zijn vooral toe te schrijven aan mannen...

 • Guido Delrio

  Forse stijging van de verzekeringspremies te verwachten.

 • Fredien Vandervekens

  Maserati, Ferrari of Renault Twingo ? Met paarlemoeren stuur, uiteraard.

 • verte dantez

  Dat gaat daar ferm gevaarlijk worden als die allemaal tegelijk voor de eerste keer gaan rijden.

 • Jean-Pierre Vercruysse

  Er moet ergens een begin zijn, eindelijk gaat men daar respect te hebben voor vrouwen!