Saoedische vorst breekt omstreden vakantie af

AP
De koninklijke familie van Saoedi-Arabië heeft hun vakantie in hun villa Aurore in Vallauris aan de Côte d'Azur afgebroken en is uitgeweken naar Marokko. De vakantie zorgde voor ophef, aangezien het publieke strand rondom de Franse villa gedurende het verblijf van de familie werd uitgeroepen tot privéstrand.

Franse stranden zijn volgens de wet publiek, maar de Saoedische vorst wist de regels te omzeilen. Volgens lokale bestuurders kon niet verwacht worden dat de koning het zand zou delen met omwonenden. Uit veiligheidsoverwegingen werd strand La Mirandole dus alsnog afgesloten.

De vakantie in Frankrijk had drie weken moeten duren, maar na acht dagen vloog de koning en zo ongeveer de helft van zijn gehele entourage, die uit zo'n 1.000 mensen zou bestaan, naar Marokko. Dat meldt de BBC.

Nadat midden juli bekend werd dat het strand bij Vallauris voor drie weken gesloten zou zijn omdat het zich vlak onder de villa bevindt, zorgde voor woede bij bewoners en vakantiegangers aan de Franse kust. Een online petitie werd door meer dan 100.000 mensen ondertekend. Ook een tijdelijke lift die werd aangelegd om leden van de koninklijke familie en de entourage van de villa naar het strand te vervoeren, was controversieel.

Het is nog niet duidelijk of de koning deze zomer terug zal keren naar Frankrijk. Een bron liet aan persbureau Reuters weten dat de familie niet naar Marokko is uitgeweken vanwege de ophef rondom het verblijf in de Franse kustplaats. Het strand is maandagochtend weer voor iedereen toegankelijk.

REUTERS