Saoedische uitgever komt met weerwoord op 'Fitna'

De Saoedische uitgever Esam Mudeer heeft vijftigduizend in het Nederlands vertaalde boeken in Amsterdam afgeleverd als reactie op 'Fitna'. Hij wil een weerwoord bieden aan het negatieve beeld van de islam dat in de film van Geert Wilders wordt geschetst. Het gaat om het boek 'Jezus in de islam en de koran', uitgegeven door de Al-Bayenah Bookstore in Jedda.

Boeken, geen bommen
"We zenden boeken, geen bommen naar Nederland" zegt Mudeer op het boekenblog proflaila. "Dit is een kans voor de dialoog, een kans voor Nederland de boodschap van de koran te leren kennen." Mudeer wil met het gratis boekje de 'gewone' Nederlanders bedanken die tegen Wilders en zijn film hebben geprotesteerd. "We ontdekten dat we veel vrienden hebben in Nederland. Duizend mensen demonstreerden in de straten. Zelfs de joodse burgemeester van Amsterdam deed mee."

Emoties laten oplopen
Mudeer zegt dat Wilders wil aantonen dat de islam een gewelddadige religie is, en dat de anti-islamitische politicus de vertoning van de film steeds heeft uitgesteld om de emoties te laten oplopen. Volgens de uitgever hebben Nederlandse moslims niet kwaad of gefrustreerd gereageerd op de productie. "Wilders heeft gewacht tot er een bom afging, of iemand iets dramatisch deed", verklaart de uitgever.

Beproeving
Wilders zegt dat hij de koran wil verbranden, zegt Mudeer. "Als je jezelf christen noemt, is dat dan het boek dat je wilt verbranden: het enige boek buiten het christendom dat Christus en zijn moeder eert?" 'Fitna' betekent 'beproeving', of 'het kwaad'. Wilders heeft zijn film 'Fitna' genoemd, en hij wil 'Fitna', besluit Mudeer. (novum/tdb)