Saoedische kroonprins waarschuwt voor "escalatie" met Iran

De Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman
AP De Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman
De Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman heeft de internationale gemeenschap opgeroepen om een "sterk en krachtig" standpunt in te nemen tegen Iran, wil men de spanningen niet zien escaleren.

"Indien de wereld geen sterke en krachtige actie onderneemt om Iran af te schrikken, dan zullen we een verdere escalatie meemaken die de wereldbelangen bedreigt", verklaarde de kroonprins in een interview aan het Amerikaanse nieuwsprogramma 60 Minutes, dat zondag werd uitgezonden. "De olievoorraden zullen worden verstoord en de olieprijzen zullen stijgen naar ongeziene hoogten", voegde hij er nog aan toe.

Zijn uitspraken komen er ruim twee weken na de verwoestende aanvallen op Saoedische olie-installaties, die volgens Washington het werk zijn van Iran en die een schokgolf veroorzaakten op de oliemarkten. Teheran ontkent elke betrokkenheid.

Kroonprins neemt verantwoordelijkheid voor moord

In het interview ontkende Bin Salman voorts dat hij de opdracht zou hebben gegeven voor de moord op de dissidente journalist Jamal Khashoggi een jaar geleden, maar hij zegt wel verantwoordelijkheid te nemen als hoofd van de Saoedische regering. "Dit was een afschuwelijke misdaad. Maar ik neem de volledige verantwoordelijkheid als leider in Saoedi-Arabië, temeer omdat (de misdaad) werd begaan door personen die voor de Saoedische regering werken", verklaarde hij. 
29 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marc Van der Vloedt

  Wie dat schrijft, blijft (onverdeeld en onversneden achter SA visie staan)

 • eric maier

  Eigenlijk wil hij zijn gerommel met de Sjiieten (Iran, Jemen, Syrie) laten oplossen door Westerse strijdkrachten, daar komt het op neer. En dan nadien zeggen dat de "ongelovige" een nieuwe kruistocht heeft georganiseerd om de rijkdommen van de regio te roven. Los jullie godsdientoorlog zelf opmet de Sjiieten.

 • Kelly Verlinden

  De internationale gemeenschap zou beter een standpunt tegen Saoedi's innemen, niets dan radicalen daar terwijl er in Iran een gematigde bevolking leeft waarbij vooral de jeugd af wilt van het oude regime.

 • johan debue

  Zijn nochtans goed in folteren en doodstraf uitvoeren en daar kraait geen haan naar je moet het maar doen .Als je veel wapens koopt mag je blijkbaar alles 2 maten en twee gewichten laat Iran gerust en zij laten u gerust.

 • Frans Peeters

  EU en navo hierin betrekken om het wapenkostenplaatje te dekken