Saoedische kroonprins doet opvallende uitspraak: "Israëli's én Palestijnen hebben recht op eigen land"

Kroonprins Mohammed bin Salman van Saoedi-Arabië.
EPA Kroonprins Mohammed bin Salman van Saoedi-Arabië.
Volgens Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman hebben zowel Palestijnen als Israëli's recht op een eigen land. Dat zegt hij in het Amerikaanse tijdschrift The Atlantic. Het is opnieuw een teken van toenadering tussen Riyad en Tel Aviv. 

Het aartsconservatieve Saoedi-Arabië erkent Israël niet, net als de meeste andere moslimlanden. Riyad en Tel Aviv onderhouden al jaren geen diplomatieke banden meer, en de Saoedi's bleven er tot nog toe bij dat een normalisering van de relaties enkel kan als Israël zich terugtrekt uit Palestijns gebied.

Maar kroonprins Mohammed bin Salman, die sowieso de meest moderne visie aanhangt binnen het Saoedische koningshuis, stelt nu dat de Israëli's net als de Palestijnen "recht hebben op hun eigen land". Al is er wel een vredesakkoord tussen beide nodig. "Om stabiliteit voor iedereen te garanderen en normale relaties te kunnen onderhouden."

Toenadering

Riyad en Tel Aviv zoeken de laatste maanden meer toenadering naar elkaar, aangestuurd door een gemeenschappelijke vijand: Iran. De afgelopen jaren is de spanning tussen het soennitische Saoedi-Arabië en het sjiitische Iran hoog opgelopen, wat de speculatie voedt dat Israël en de Saoedi's elkaar als mogelijke bondgenoten zien. "Er zijn veel gedeelde belangen met Israël en als er vrede is, zouden er veel wederzijdse belangen kunnen zijn tussen Israël en de Golfstaten", zei kroonprins Mohammed. 

 Koning Salman heeft zijn zoon intussen wel al wat teruggeroepen. In een telefoongesprek met de Amerikaanse president Donald Trump benadrukte hij dat Saoedi-Arabië de oprichting van een onafhankelijke Palestijnse staat steunt, met Oost-Jeruzalem als hoofdstad. 
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jef Heffens

    Er zal nooit een afzonderlijke Palestijnse staat komen binnen Israël want dan is Israël onverdedigbaar.

  • Paul De Mol

    Zijn de VS een coalitie aan het smeden met Israël en Saoedi-Arabië voor de komende oorlog tegen Iran?

Video