Saoedische autoriteiten pakken opnieuw twee vrouwenrechtenactivisten op

Samar Badawi (midden) is een van de gearresteerde activistes. Ze is hier te zien op de foto met Michelle Obama en Hillary Clinton in 2012. Badawi mocht toen een International Women of Courage Award in ontvangst nemen.
REUTERS Samar Badawi (midden) is een van de gearresteerde activistes. Ze is hier te zien op de foto met Michelle Obama en Hillary Clinton in 2012. Badawi mocht toen een International Women of Courage Award in ontvangst nemen.
De Saoedische autoriteiten hebben de voorbije dagen weer twee prominente vrouwelijke activistes gearresteerd. Dat meldt Human Rights Watch vandaag. De arrestaties maken deel uit van een repressie tegen activisten die focussen op vrouwenrechten.

De autoriteiten arresteerden Samar Badawi en Nassima al-Sadah, die jaren campagne hebben gevoerd voor het recht voor vrouwen om met de auto te rijden en voor de opheffing van het mannelijke voogdijschap in het conservatieve koninkrijk. 

De arrestaties "duiden erop dat de Saoedische autoriteiten elke vreedzaam protest aanzien als een bedreiging voor hun autocratisch regime", zo verklaarde Sarah Leah Whitson, directeur Midden-Oosten bij Human Rights Watch.

De repressie startte midden mei, enkele weken voor de opheffing van het verbod op autorijden voor vrouwen. Minstens negentien activisten werden gearresteerd. Sommigen van hen kwamen nadien tijdelijk weer op vrije voeten.
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Rudi De Groof

  Activiste .... ? Kan je je lichaam nog meer verbergen ???

 • Lucien Mertens

  De luchtbel nogmaals doorprikt. Hoe men het ook wil gladstrijken, draaien en keren, die niet evoluerende middeleeuwse religie is gewoonweg niet verenigbaar met onze westerse definitie van vrijheid en manier van leven. Tijd dat de ogen van onze politici opengaan en in België enkel de Belgische wetten en regels implementeren..."zonder" uitzonderingen.

 • Jim Fonteyne

  Hillary mag van mij ***vallen nog maar te zwijgen van Michelle aka Michael...

 • cecil atherton

  Waarom een vrouw met een auto zou moeten rijden is mij altijd een raadsel geweest. Geen vrouwen achter het stuur = fileprobleem opgelost en 80% minder ongevallen. Misschien kunnen michelle osama en hellary kilton het ginder eens gaan uitleggen, gewoon om te zien wat daarvan komt.

 • alfons Detemmerman

  Lieve mensen ga eens naar Saudie Arabië en leer de realiteit kennen via onze pers ga je het niet vernemen wegens censuur