Saoedi-Arabië zegt Scud-raket uit Jemen neergehaald te hebben

Houthirebellen demonstreren in de Yemenitische hoofdstad Sanaa tegen het wapenembargo dat de VN-Veiligheidsraad hun leiders heeft opgelegd.
AP Houthirebellen demonstreren in de Yemenitische hoofdstad Sanaa tegen het wapenembargo dat de VN-Veiligheidsraad hun leiders heeft opgelegd.
Saoedi-Arabië heeft vandaag naar eigen zeggen een Scud-raket onderschept en neergehaald. Die raket zou vanuit Jemen door sjiitische houthi-rebellen afgevuurd zijn.

Het zou de eerste keer zijn dat dit soort raket in het escalerende conflict gebruikt wordt. Eind maart startte Saoedi-Arabië - aan het hoofd van een internationale coalitie - een luchtoperatie op tegen de houthi-rebellen, die grote delen van Jemen controleren.

Het Saoedische persagentschap SPA berichtte dat de luchtverdediging van het koninkrijk zaterdag om 2.45 uur plaatselijke tijd de Scud-raket met twee Patriot-raketten neerhaalde nabij de zuidelijke stad Khamis Mesheit. Het persagentschap zei dat de Scud was afgevuurd van het houthi-bolwerk Saada, in het noorden van Jemen nabij de Saoedische grens. Vervolgens greep de internationale coalitie in en vernietigde die de basis van waar de raket was afgevuurd, aldus SPA, op gezag van een persbericht van de Arabische coalitie. Het officiële Jemenitische agentschap Saba, gecontroleerd door de rebellen, zei dat de Scud was afgevuurd door de houthi-rebellen en een luchtmachtbasis in Khamis Mesheit raakte.

De spanningen bij de Saoedisch-Jementische grens zijn opgelopen sinds de start van de militaire operatie onder leiding Saoedi-Arabië tegen de voornamelijk sjiitische rebellen in Jemen. De militaire interventie is bedoeld om president Abd Rabbuh Mansur Hadi, die voor de houthi's moest vluchten in maart, opnieuw aan de macht te brengen. Hadi, een soenniet, bevindt zich nu in Saoedi-Arabië.

Volgens de Verenigde naties zijn sinds midden maart bijna 2.300 mensen gedood in het conflict.