Saoedi-Arabië wil holebirechten schrappen uit VN-doelstellingen

Secretaris-generaal van de VN Ban Ki-Moon met de Saoedische minister van Buitenlandse Zaken Adel bin Ahmed Al-Jubeir.
GETTY Secretaris-generaal van de VN Ban Ki-Moon met de Saoedische minister van Buitenlandse Zaken Adel bin Ahmed Al-Jubeir.
Saoedi-Arabië dringt er bij de Verenigde Naties op aan rechten voor homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders te schrappen uit de doelstellingen van de VN. Volgens de Saoedische overheid zijn de holebirechten in tegenspraak met de islamitische wet. Enkele weken geleden stelde de VN nog de Saoedische ambassadeur in Genève aan als de voorzitter van de Mensenrechtenraad van de volkerenbond.

De Saoedische buitenlandminister Adel Al-Jubeir leidt het protest tegen de vermelding holebirechten in de globale doelstellingen van de VN. "Wanneer het in de tekst over seks gaat, bedoelen wij dat tussen man en vrouw. Een gezin bestaat voor ons uit een getrouwd koppel. Man en vrouw", zo stelt Al-Jubeir.

Hij wijst erop dat Saoedi-Arabië het recht heeft zich te verzetten tegen agendapunten "die indruisen tegen de islamitische wet".

Armoede, gelijkheid en klimaat
Het programma voor Duurzame Ontwikkeling lijst een reeks ambitieuze doelstellingen op voor de 193 lidstaten van de Verenigde Naties. Die handelen over armoede, gelijkheid en het stoppen van de klimaatverandering. Verwijzingen naar gelijkheid voor holebi's werden niet opgenomen in het uiteindelijke akkoord, zo stelt Pink News.

Geen discriminatie
De doelstellingen willen garanderen dat "mensenrechten en fundamentele vrijheden voor iedereen gelden, zonder discriminatie op grond van ras, etniciteit, huidskleur, geslacht, taal, religie, cultuur, migratiestatus, politieke of eender welke opinie, nationale of sociale afkomst, economische situatie, geboorte, beperking of andere status".

Homoseksualiteit is onwettelijk onder de shariawet in Saoedi-Arabië. Wie gelijkgeslachtelijke relaties aangaat, riskeert executie, chemische castratie en celstraffen.

De Verenigde Naties kregen onlangs harde kritiek te verduren toen ze Saoedi-Arabië een sleutelrol toewezen inzake mensenrechten. Dit terwijl het land de mensenrechten schendt van vrouwen, minderheden en dissidenten. Faisal bin Hassan Trad, de ambassadeur voor Saoedi-Arabië bij de VN, werd verkozen tot voorzitter van een panel van onafhankelijke experts in de schoot van de Mensenrechtenraad van de VN.

Hassan Trad noemt de oproep aan het adres van zijn land om homokoppels gelijke rechten te verlenen "onaanvaardbaar" en "een flagrante inmenging in interne zaken".