Saoedi-Arabië veroordeelt controversiële 9/11-wet

epa
Saoedi-Arabië heeft de Amerikaanse 11 septemberwet veroordeeld. De wet maakt het mogelijk dat slachtoffers en nabestaanden van de aanslagen de oliestaat aanklagen. Het ministerie van buitenlandse zaken van Saoedi-Arabië maakt zich 'grote zorgen' over de wet. De reactie komt vrij laat, aangezien de wet woensdag al werd aangenomen. Daarna werd het eerst even stil in Riyad.

"De afbraak van de soevereine immuniteit heeft een negatieve invloed op alle staten, inclusief de Verenigde Staten", aldus het Saoedische ministerie in een verklaring, die de hoop uitsprak dat het Amerikaanse congres de wet alsnog corrigeert "om de ernstige onbedoelde gevolgen die hieruit voortvloeien te kunnen vermijden".

De Saoedische munt riyal daalde na de aanname van de wet al ten opzichte van de dollar. Analisten achten de kans niet groot dat een rechtszaak tegen Saoedi-Arabië wordt gewonnen, maar zeggen dat de speculaties hierover al een negatieve invloed hebben op de handel en investeringen.

Betrokkenheid altijd ontkend
Riyad heeft altijd ontkend iets te maken te hebben met de aanslagen op 11 september 2001, waarbij bijna 3000 mensen omkwamen. De islamitische militante groepering al-Qaeda wordt voor deze aanslagen verantwoordelijk gehouden. Maar al onmiddellijk na de aanslagen op het World Trade Center in New York en op het Pentagon doken er aanwijzingen op dat bondgenoot Saoedi-Arabië betrokken was bij de financiering van de aanslagen en vijftien van de negentien kapers kwamen uit Saudi-Arabië.